Bolcsodei_felveteli_aprilis_vegen

Bölcsődei felvételi április végén

Április 24. és 28. között kérhetik a szülők gyermekeik felvételét az önkormányzati fenntartású hegyvidéki bölcsődékbe. A bölcsődei ellátás nem jár alanyi jogon, ugyanakkor a Hegyvidéki Önkormányzat arra törekszik, hogy a szociálisan rászorulók mellett a jó körülmények között élő gyerekek közül is minél többeket elhelyezzen a kerületi fenntartású bölcsődékben. Ezért fejleszti és bővíti az intézményeket, aminek eredményeképpen az utóbbi években 180-ról 303-ra nőtt a férőhelyek száma.
Legalább ennyire fontos, hogy a szolgáltatás színvonala is folyamatosan emelkedik, megújult a Krisztinavárosi Bölcsőde, míg a Zugligeti Bölcsődében nagyszabású energetikai korszerűsítés zajlott. „Az átgondolt fejlesztéseknek köszönhetően a rászorulók kivétel nélkül bejutnak valamelyik helyre, és általában a szerencsésebb helyzetű gyerekek közül is sokakat felveszünk” – foglalta össze az elmúlt évek tapasztalatait Müller Csaba, az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője.
Ezúttal is a már megszokottak szerint történik az eljárás, a kérelmeket április utolsó hetében lehet leadni a népjóléti irodán. Az elbírálás során az illetékesek elsősorban a szociális rászorultságot vizsgálják.
Előnyben részesülnek azok a gyerekek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, egyedülálló neveli őket, vagy családjukban legalább három kiskorú gyermekről gondoskodnak, vagy családjukban az egy főre jutó havi jövedelem kevesebb 85 500 forintnál, egyedülálló szülő esetében pedig nem haladja meg a 99 750 forintot. Mindezek azonban csak akkor jelentenek előnyt, ha a gyermekkel otthon lévő szülő mellékeli munkáltatója szándéknyilatkozatát a tervezett munkába állásról.
A rászorultság megállapítása érdekében vizsgálható a vagyoni helyzet, az önkormányzat környezettanulmányt is végezhet ennek kapcsán. Nem minősül vagyonnak a forgalomképtelen és a lakott ingatlan, valamint a család tulajdonában lévő autó, ha annak egy főre jutó forgalmi értéke nem éri el az 570 000, összesen pedig az 1 995 000 forintot. A jövedelemvizsgálat arra szolgál, hogy valamennyi szociálisan rászoruló gyermek bejusson a bölcsődékbe, ugyanakkor a szabad helyek függvényében az önkormányzat mindenkinek szeretne elhelyezést biztosítani.
Sok év után tavaly ismét jelentős volt a bölcsődei túljelentkezés, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat európai uniós pályázatot nyújtott be a Svábhegyi Bölcsőde bővítésére – mondta Fonti Krisztina alpolgármester. A tervek szerint 100 százalékos támogatással két új bölcsődei egység jöhetne létre, ami azt jelenti, hogy további negyvennyolc gyermeket lehetne elhelyezni.
„Várhatóan május elején lesz eredménye a pályázatnak, ezért a felvételi eljárásban még nem számolhatunk a bővítéssel – folytatta az alpolgármester. – Amennyiben sikerrel járunk, a munkálatok idejére, július és január között be kell zárni a Svábhegyi Bölcsődét, ami némi kényelmetlenséget okoz, hiszen a gyerekek átmenetileg a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsődébe kerülnek. Jó hír viszont, hogy az új férőhelyek erejéig, januári kezdéssel, még többen mehetnek majd bölcsődébe.”
A pályázat elfogadása esetén az újonnan felvett bölcsődések negyven százalékát a Svábhegyi Bölcsőde zárvatartása miatt csak januártól tudják fogadni mindhárom intézményben. Ez remélhetőleg nem okoz majd nagyobb zavart, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a bölcsődei beszoktatás egyébként is folyamatosan zajlik, a gyerekek egy része csak a felvételt követő évben válik állandó bölcsődéssé.

M.