Epul_az_uj_Hegyvideki_Kulturalis_Szalon

Épül az új Hegyvidéki Kulturális Szalon

Megkezdődött a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületének kivitelezése a polgármesteri hivatallal átellenben, a Törpe utca 2. alatt, emiatt a környéken ideiglenes forgalomkorlátozás lépett életbe. Az építkezés idejére a Törpe utca 2. előtti útpályát lezárták, ezért a Törpe utcát a Zsámbéki utcától a Kiss János altábornagy utcáig, a Kiss János altábornagy utcát pedig a Margaréta utcától a Törpe utcáig ideiglenesen – a visszafordulási lehetőség biztosítása mellett – zsákutcává alakították.
A földmunkákkal most induló kivitelezést többlépcsős tervezőmunka előzte meg – mondta el lapunknak Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője. Két évvel ezelőtt egy hat alkalomból álló lakossági fórumsorozaton mutatta be az önkormányzat a terveket, amik az elhangzott vélemények alapján jelentősen finomodtak. A legnagyobb változás, hogy a Kiss János altábornagy utca vonalához képest beljebb léptették a felső szintet, így méretében és tömegében is kisebb épület jön majd létre. Az alapvető közösségi funkciók azonban nem változnak: egy nagytermet, klubhelyiségeket, kiállítóteret, valamint az alsó szinten az utca felé nyitott kávézót alakítanak ki.
„A munkálatok elvégzéséhez a főváros Tér_Köz pályázatán negyvenötmillió forint támogatást nyertünk. A szerkezetépítés négy hónapig tart, ezután következhetnek a belsőépítészeti munkák” – beszélt a beruházással kapcsolatos részletekről az irodavezető. Hozzátette, hamarosan a Törpe utca 1/b alatti telken is építkezés kezdődik, ami azonban nem az önkormányzat projektje, egy társasház épül magánberuházásban.
„Programjaink többsége az időseknek szól, akik szinte kizárólag gyalog vagy tömegközlekedéssel érkeznek hozzánk – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – Ezért is örülünk annak, hogy a jelenlegi helyünkhöz nagyon közel, a villamos- és buszmegállóktól párlépésnyire épül fel az új otthonunk, amely nemcsak tágasabb lesz, hanem akadálymentesen megközelíthető.”
Menyhárt Éva szerint az új épületben a programkínálat bővítésére is mód lesz, a jelenlegi, mindössze 80 négyzetméter alapterületű helyiségben tartott évi mintegy ezerötszáz programmal ugyanis a Hegyvidéki Kulturális Szalon már rég elérte kapacitásai határát.

sz.