Remeny_nelkul_lehet_kozdeni_de_igazsag_nelkul_nem2

Remény nélkül lehet küzdeni, de igazság nélkül nem

A MOM Kulturális Központban tartotta meg március 15-i megemlékezését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ünnepi gondolatait Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke osztotta meg a közönséggel. Díjakat vehettek át azok, akik kiemelkedő teljesítményt mutattak fel a közösségépítés, a sport és a közbiztonság területén, továbbá jutalomban részesültek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton kiválóan szereplő gyerekek.

„Nemzetünknek mindig az volt egyik legnagyobb hibája, hogy vagy nem bízott magában, vagy elbízta magát” – idézte Gulyás Gergely gróf Széchenyi Istvánt a március 15-i hegyvidéki megemlékezésen. A Magyar Országgyűlés alelnöke szerint a márciusi ifjakat bátor tettekre sarkalló szenvedélyes szabadságszeretet azt jelzi nekünk, kései utódoknak, hogy a valóság talaján állva érdemes ambiciózus célokat kitűzni, avagy „ébren álmodni is szabad”. Helytállásuk titka, mint mondta, az őszinte hazaszeretet által életre keltett önbizalom volt: „1848–49 csodálatos ifjú nemzedéke, a történelmünkre oly jellemző hisztérikus önimádat és hisztérikus öngyűlölet csapdáit elkerülve, igaza biztos tudatában szállt szembe a nála jóval erősebb hatalmakkal”.
Gulyás Gergely úgy gondolja, a Széchenyi által említett elbizakodottság és álszerénység nélküli, igazságtudatot tükröző önbizalom ma is a legjobb iránytűnk, hiszen – mint fogalmazott – „remény nélkül lehet küzdeni, de igazság nélkül nem”. Hozzátette: akárcsak 1848-ban, most is sokan vélekednek úgy, hogy a magyarok Európa békebontói, akik soha semmivel nem elégedettek, mégis, „az időnként heves fellépés mögött legtöbbször hazaszeretet, büszkeség és igazság áll – utóbbi nem csupán magyar, hanem európai dimenzióban is”.Remeny_nelkul_lehet_kozdeni_de_igazsag_nelkul_nem1Az ünnepi gondolatokat követően Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester az önkormányzat képviselő-testületének határozata alapján Hegyvidéki Közösségépítő Díjat adott át Borza Teréz iparművésznek, a kerületben élő képzőművészeket összefogó Galéria 12 Egyesület alapítójának és elnökének, valamint Raczkocki Gergelynek, aki kezdeményezője volt a svábhegyi Devecseri Gábor parkban tavaly létrehozott Mókus-játszótérnek és fitneszparknak. A Hegyvidék Közbiztonságáért Díjat Szikszai Tibor, a XII. kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízottja vehette át Váczi János alpolgármestertől.
A „XII. kerület Sportjáért” pályázat keretében, a 18 év alattiak kategóriájában – akik korosztályos nemzetközi és országos bajnokságon 1–3. helyezést értek el, emellett az iskolában 4,5 feletti tanulmányi átlaggal teljesítettek – Farkas Dominika akrobatikus rock and roll-versenyző, Gárdonyi Csilla tájfutó, Riemer Alexandra szinkronúszó, Sárközi Zsófia tájfutó, Takács Liliána úszó, Tóth Benedek Endre dzsúdós, Várkonyi Vanda Véta ritmikus gimnasztikás, valamint Visontai Tímea Orsolya teniszező részesült elismerésben.

A 18 év felettiek mezőnyében Molnár Rita szenior úszó vehetett át emlékplakettet. A XII. kerület sportjáért kiemelkedően sokat dolgozó edzők, sportvezetők és testnevelők közül az idén Anti Zsuzsanna (Hegyvidék SE – Shuhari Dojo) és Bencze András (Ybl Swim Team) vezetőedző kapott díjat, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. által alapított életműdíjjal pedig Borosznoki Lászlót, a Hegyvidék SE tájfutószakosztályának vezetőjét jutalmazták.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által szervezett március 15-i vetélkedő győztesei is reflektorfénybe kerültek az ünnepségen. A huszártarsolyokat készítő óvodások közül Bencze Balázs Máté, Csaba László, Móricz Ádám, Boros-Garcia Szonja (I. helyezés – Táltos Óvoda Csikó Tagóvodája), Vuk Lili, Bazsa Borbála, Jereb Leila, Kozma Hanna (II. helyezés – Hegyvidéki Mesevár Óvoda), Winkler Virág Bori, Keresztes Németh Dorottya, Bisztray-Balku Matild, Pintér Blanka (III. helyezés – Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde), valamint Szatmári Nimród és Szatmári Maja (különdíj – Süni Óvodák) kapott könyvjutalmat.
Az alsó tagozatosoknak kiírt versenyen – amelyen egy huszárjelenet térbeli megformázása volt a feladat – az Arany János iskolából Bellák Luca, Rajó Levente, Szilágyi Emma, Tök-Bálint Borka (I. helyezés), valamint Mayer-Szemere Blanka, Miltenberger-Miltényi Katalin, Bácsovics Olivér, Erdősi Leila csapatát (II. helyezés), továbbá a Fekete István iskola második osztályos tanulóit (III. helyezés) hirdették ki győztesként. A felsősök közül, akik a Buda ostromában részt vevő magyar honvédek egyikének szerepébe élhették bele magukat, Mészáros Ákos Balázst (I. helyezés – Virányos), Hernádi Adriennt (II. helyezés – Zugligeti) és Kincses Bálintot (III. helyezés – Virányos) díjazták.
Az idei ünnepi műsorban a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészei álltak színpadra az 1848-as szabadságérzelem, valamint nemzetünk zászlaja által ihletett koreográfiáikkal. Fellépett a Hegyvidéki Mesevár Óvoda Pillangó csoportja, amely „Ez itt az én hazám” címmel mutatta be megható produkcióját.
A Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett megemlékezés most is a Gesztenyés kertben, a ’48-as obeliszknél ért véget, ahol a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, oktatási és művelődési intézmények, lokálpatrióta és hagyományőrző szervezetek, a rendőrség és a polgárőrség képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármesterek koszorúztak.Remeny_nelkul_lehet_kozdeni_de_igazsag_nelkul_nem3

z.