A_Fold_oraja

A Föld Órája

Száznyolcvanhét ország hétezernél is több települése közel 2,5 milliárd lakossal csatlakozott a WWF (World Wide Fund for Nature, azaz a Természetvédelmi Világalap) Föld Órája kezdeményezéséhez, ami rekord a tíz évvel ezelőtt kezdődő nemzetközi program történetében.
Az akció részeként az egyes államokban ezúttal is meghirdettek különféle helyi problémákra reflektáló környezetvédelmi projekteket, március 25-én este pedig világszerte lekapcsolták az épületek díszvilágítását, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. (A program honlapját idézve: a korábbi évek sikerei között szerepel Uganda, ahol erdőt telepítettek, India és a Fülöp-szigetek, ahol napelem segítségével számos otthon áramellátását oldották meg, vagy Görögország, ahol 500 000 aláírás gyűlt össze egy szénerőmű ellen.)
A WWF Magyarország a Föld Órája alkalmából fejlámpás túrát hirdetett a Normafához. Mintegy százötvenen elsétáltak a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz, és együtt nézték, ahogy este fél kilenctől egy órára a kilátóval együtt elsötétülnek a város jellegzetes épületei. Amikor a fények kihunytak, a résztvevők gyertyával a kezükben „60+” alakzatba rendeződtek, így kifejezve elkötelezettségüket a felesleges energiafogyasztás csökkentése és a fenntartható életmód iránt, amire egész évben szükség lenne, nem csak egyetlen órában.
A jó hangulatú János-hegyi megmozduláson a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai is szép számban megjelentek. Köztük volt Kovács Lajos alpolgármester, aki elmondta, hogy a XII. kerület nemcsak a Föld Órája központi rendezvényének helyszínét biztosította, hanem a WWF Magyarország ez alkalomból indított felméréséhez is csatlakozott. A kutatás célja, hogy feltérképezze, a hazai önkormányzatok milyen hatékonysággal gazdálkodnak a fűtési energiával a saját intézményeikben, továbbá hogyan próbálják fejlesztésekkel, valamint szemléletformáló programokkal csökkenteni a települések energiafelhasználását.

d.