Gyarapodo_allatsereglet_a_Budakeszi_Vadasparkban

Gyarapodó állatsereglet a Budakeszi Vadasparkban

A tavasz több szempontból is az állatállomány bővülését hozta a Budakeszi Vadasparkban. Egyrészt, szinte menetrendszerűen, kicsinyekkel gyarapodott a lakók családja, nyája, kondája, másrészt új állatok is érkeztek.
Miután a vadasparkban élő Móric nevű barnamedve egyedül maradt, felvetődött a mackóállomány fejlesztésének igénye. A megoldás végül az lett, hogy Móric a veresegyházi medveparkba költözött, cserébe két szépen fejlett medve érkezett a parkerdőbe: Romulusz és Tibor.
A két hím jól ismeri egymást, így csak az új élőhellyel kellett megbarátkozniuk, ami nem okozott nekik nagy nehézséget. Láthatóan belakták a park erre az alkalomra kicsit felújított kifutóját, és idejük nagy részében békésen elnyúlva élvezik a kora tavaszi napsugarakat.
Európa legnagyobb testű ragadozója nemcsak látogatói szempontból lenyűgöző, de a személyzetet is új kihívások sokasága elé állítja. A medvék érkezésével beszoktatási, tanítási folyamat veszi kezdetét, aminek már a nyomon követése is ritka lehetőség. A zavartalanabb élmény és a nagyobb biztonság érdekében a farkasok kifutója mellett a medvekifutó is új üvegbetéteket kapott, ahonnan jobban láthatók a nagyra nőtt „plüssmackók”, akik azonban bármikor bizonyíthatják, hogy a látszat ellenére méltán csúcsragadozói az európai erdőknek, így jobb betartani a biztonságot jelentő három lépés távolságot.
A tekintélyes medvékről szóló hír mellett apróságnak tűnhet, de a tavasz a kisállatok érkezésének is az ideje. A lapunkban korábban már bemutatott csíkos vadmalacok és pepita bárányok után két játékos és bohókás kecske is született a Budakeszi Vadasparkban. Őket a parasztudvarban lehet megnézni, és aki egyszer odakönyököl a karámjukhoz, biztosan hosszabb időt eltölt a vidáman játszadozó, könnyedén ugrabugráló gidák társaságában.

B. I.