Ismet_nalunk_jart_a_parbajtor_elitje

Ismét nálunk járt a párbajtőr elitje

Immár harmadszor adott otthont a szezon hazai legjelentősebb párbajtőr-csúcsrendezvényének a MOM Sport. A háromnapos női és férfi WestEnd Grand Prix-n, amely mára az egyik legfontosabb világkupaversennyé nőtte ki magát, ezúttal 58 ország közel 500 vívója lépett pástra.

Az idén is két nagyszerű vívólegenda előtt tisztelgett a nemzetközi párbajtőr WestEnd Grand Prix mezőnye. A világkupa-viadal férfiversenyét a nagyszerű bajnokokat nevelő, világhírű mester, Vass Imre, a nőkét a világbajnok, egykori szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezték meg.
Méghozzá a neves elődökhöz méltó módon és résztvevőkkel, hiszen a férfi világranglista legjobb 16 helyezettjéből 13-an eljöttek a MOM Sportba. Itt volt a riói aranyérmes koreai Park Szang, a londoni győztes venezuelai Limardo Gascon, valamint a legutóbbi Európa-bajnok francia Borel. A magyarok közül a fiatal tehetségek mellett a csapatban olimpiai bronzérmes Rédli Andrásnak és Somfai Péternek szurkolhattunk.
A nőknél Rió bajnokán, Szász-Kovács Emesén és a feltörekvő magyar reménységeken kívül a világranglistát vezető tunéziai Besbes, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok olasz Fiamingo és a világranglista-második orosz Logunova is pástra lépett. Összesen 58 ország mintegy 500 versenyzője adta be a nevezését, ami egyben azt is jelentette, hogy a hegyvidéki volt az évad egyik legrangosabb és legnépesebb párbajtőr-világkupaversenye.
Elődök, helyszín, versenyzők és hagyományok – minden adva volt, hogy ismét látványos asszóknak tapsolhasson a közönség, annál is inkább, hiszen a tavalyi verseny különösen emlékezetesre sikeredett. Az egyik mostani főszervező, Boczkó Gábor bronzéremmel zárt, Szász Emese pedig éppen a MOM Sportban szerezte meg az olimpiai kvótáját.
Az első napon, azaz a férfiak Vass Imre Emlékversenyén minden jól alakult, hiszen a népes, 275 versenyzőt felvonultató mezőnyből hat magyar jutott el a direkt kieséses, 64-es főtáblára – ami a nemzetek között a legjobb eredménynek számított. Ugyanez a női Sákovics József Emlékversenyen már csak Szász-Kovács Emesének és Mihály Katának jött össze, ami azt jelentette, hogy az első körben – legalábbis a nem hivatalos magyar háziversenyben – az erősebbik nem képviselői tettek szert némi előnyre.
Mindez gyökeresen megváltozott a későbbiekben, ennek azonban senki sem örült. Történt ugyanis, hogy bár a 32 közé Nagy Dávid, Somfai Péter, Peterdi András és Bányai Zsombor is bejutott, mindnyájuk számára egyben a végállomást is jelentette ez a kör.
Nem úgy a nőknél, mert Mihály Katát ugyan a 32-es táblán megállította Besbes, a világ egyik legjobbja, Szász-Kovács Emese viszont nagyszerű vívással ezt a fordulót is teljesítette. Ekkor úgy tűnt, hogy olimpiai bajnokunk megismételheti tavalyi menetelését, hiszen a német Wagnert rendkívül magabiztosan győzte le.
Aztán a nyolcaddöntőben Epée drámai csatában megállította, hiába szurkoltak szinte önkívületben a nézők, 14–14-nél a francia vitte be az utolsó tust. Így Szász-Kovács Emese, legjobb magyarként, a 11. helyen zárt. Az aranyérmet a nőknél a kétszeres világbajnok olasz Fiamingo, a férfiaknál a koreai Jung szerezte meg.
Sikeresnek értékelte a MOM Sportban harmadik alkalommal megrendezett WestEnd Grand Prix-t Szetey András, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója, aki szerint a csarnok ideális helyszíne a versenynek. „A MOM Sportot szinte a vívásra találták ki, a tribünt tökéletesen meg tudjuk tölteni, pontosan annyian férnek be, amennyi szurkolóra a jó hangulathoz szükség van, ugyanakkor minden jól látható, és a versenyzőknek is elegendő hely jut, nincs zsúfoltság a küzdőtéren” – beszélt a körülményekről a sportvezető, kiemelve, hogy a sportcsarnok vezetésével emberileg is nagyszerűen tudnak együttműködni.
„Úgy érzem, valóban otthonra leltünk a Hegyvidéken, és ezt az otthont nem is szeretnénk elhagyni” – mondta Szetey András, aki azt is elárulta, hogy a magyar szövetség jövőre ismét pályázik a rendezésre, amit az eddigieknek megfelelően újabb két évre kaphat meg Budapest. A verseny helyszíne természetesen 2019-től is a MOM Sport lenne.

sm.

 

Végeredmény

Nők: 1. Fiamingo (olasz), 2. Csoj (koreai), 3. Simookava (japán) és Beljajeva (észt).

Férfiak: 1. Jung (koreai), 2. Minobe (japán), 3. Santarelli (olasz) és Park K. (koreai).