Konnyed_nivos_szorakoztatas

Könnyed, nívós szórakoztatás

A népszerű Játékszín a MOM Kulturális Központ közönségét is megajándékozza a felhőtlen szórakozás örömével. Bank Tamással, a társulat igazgatójával beszélgettünk kulisszatitkokról és arról, hogy mire számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a május 2-i első hegyvidéki előadásra, a Kellemes húsvéti ünnepeket című komédiára.

Mesélne a Játékszín múltjáról és arról, hogy mennyi munka van a siker mögött?

– Nagy múltú teátrum a miénk. Maga a színházépület száznégy éves, és egészen a múlt század elejétől a hely fő profilja a szórakoztatás volt – kabaré és varieté várta a közönséget. A Játékszín nevet 1978-ban kapta az intézmény, amelyet társaimmal négy éve vettünk át. Hogy mi áll mögöttünk? A Játékszín közel százhetven embernek ad munkát, évente száznegyvenezer nézőt vonz, repertoárján közel húsz előadás szerepel. Magánszínház, ami stabil gazdasági alapokon nyugszik, ezzel az országban egyedülálló teljesítményt nyújt.

Ha a társulat életéről forgatókönyvet kellene írni, mi lenne a műfaj és a történet?

– A műfaj nem lehet kérdés! Szórakoztató színház vagyunk, így egyértelműen vígjáték készülne az életünkről. Az elmúlt időszakunk azt mutatja, hogy a Teréz körút 48. szám alatt egyre több nagynevű színész játékát élvezhetik a nézők. Szerepel nálunk Balsai Mónika, Stohl András, Lengyel Tamás, Debreczeny Csaba, Zsurzs Kati, Szarvas József, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Pásztor Erzsi – és még sorolhatnám a társulati tagokat. A rólunk szóló vígjátékban Magyarország összes színésze a Játékszínben akarna játszani, és az igazgató lassan beleőrülne, hogy kicsi lett a ház.

Való igaz, darabjaik nem kímélik a rekeszizmokat, sok komédia és vígjáték szerepel a kínálatban. Miért tartják fontosnak, hogy megnevettessék a közönséget?

– Az emberek ki vannak éhezve a felhőtlen pillanatokra. A filmadaptációk is népszerűek, ezek ugyancsak kikapcsolják a nézőket, mindemellett az érzelmeikre is hatnak. Tőlünk nem távoznak megterhelő katarzisélménnyel, amellyel még otthon is küzdeni kell. A Játékszínből hazafelé mindenki könnyebbnek érezheti magát.

A hegyvidékiek legnagyobb örömére a MOM Kulturális Központ színpadán is rendszeresen játszanak majd. Miért döntöttek úgy, hogy a tizenkettedik kerületbe is elhozzák a Játékszínt?

– Az anyaszínházunkban kiszámíthatóan nagy a kereslet a szórakoztató előadásokra. Ha megtehetjük, miért ne áldozzunk energiát arra, hogy másutt is szolgálhassuk a közönséget a minket fémjelző könnyed, mégis nívós színházi produkciókkal? Mivel a Játékszín előadásaira rendszeresen elkapkodják a jegyeket, célszerű több helyszínen lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek.

A Kellemes húsvéti ünnepeket című komédia látható először a MOM Kulturális Központ színpadán, május 2-án. Milyen élményre számíthatunk?

– Először is sztárokra: Szabó Győző, Bata Éva, Grisnik Petra, Kerekes József, Ábel Anita és Baronits Gábor játszik a darabban, amelynek francia, filmes változata világsiker volt annak idején Belmondóval és Sophie Marceu-val a főszerepben. A rendező, Kapitány Iván önmagában is garancia – ő az Üvegtigris és a most népszerű televíziós sorozat, A mi kis falunk rendezője, a Válótársak producere. A sztori pedig adja magát: a férj megcsalni készül a váratlanul hazatérő feleséget.

Boussebaa Mimi