Tobb_szaz_katyu_tunik_el_a_hegyvideki_utakrol

Több száz kátyú tűnik el a XII. kerületi utakról

A tervek szerint 208 úthiba megszüntetésével végeznek a szakemberek április végéig. Összesen közel 7000 négyzetméter burkolat újul meg a következő hetekben a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából.

A Hegyvidéki Önkormányzat városfejlesztési irodája az év elején ellenőrizte a kerületi kezelésű közutak állapotát, különös figyelmet fordítva a közlekedők számára sok bosszúságot okozó kátyúk felmérésére. Ezek az úthibák a leggyakoribbak, kialakulásuk elsősorban a téli időjárás számlájára írható: a felületi repedésekbe beszivárgó és a gyakori szélsőséges hőingadozások miatt ismétlődően megfagyó víz ugyanis folyamatosan tágítja a réseket, ráadásul a burkolat alatt is állandóan „dolgozik”.
Az önkormányzat februárban 323 kátyú javítására adott megbízást, a kivitelező Penta kft. a vállalt határidőre, március közepére befejezte a munkákat. Ezt követően kezdődött meg újabb 208 úthiba megszüntetése, amivel a tervek szerint április közepéig végeznek.
Mivel az útellenőrök azt tapasztalták, hogy számos helyen sok kisebb kátyú alakult ki egymás közelében, ezért dr. Váczi János alpolgármester javaslatára az egyenkénti javítások helyett összefüggően újraaszfaltozzák az érintett felületeket. Ez hatékonyabb, olcsóbb és esztétikusabb megoldás, ráadásul jóval kisebb az ismételt kátyúkialakulás veszélye, így hosszú távon is gazdaságos.
A 208 úthiba megszüntetése azt jelenti, hogy egy-egy helyen 30-100 négyzetméter – összesen közel 7000 négyzetméter – burkolat újul meg a következő hetekben. Általában fél szélességben, ahol pedig szükséges, szegélytől szegélyig cserélik az aszfaltot. Március 27-én kezdődött meg a munka a Virányos út kátyúzásával, majd mások mellett a Rőzse, a Gyimes, a Fürj és a Karthauzi utca következik. A javításra váró területeket mindenhol festékkel jelölték meg.
Az úthibák megszüntetése mellett a gyalogos- és autóközlekedés további javítását szolgáló közterületi fejlesztésekre is figyelmet fordít az önkormányzat. A Sün és a Kikerics utca között 50 méter hosszú járda készült, valamint a kivitelező szakemberei újjáépítették a meglévő, nehezen járható lépcsőt. Szintén a gyalogosok kényelmét szolgálja a Kázmér úton kialakított, térkővel burkolt gyalogjáró.
Teljesen új megjelenést kapott a Határőr út 76-os számú házzal szemben lévő, balesetveszélyes, régi lépcső, amelyet az alapokig lebontottak, majd visszaépítettek. A lépcső most már nem közvetlenül kapcsolódik az Istenhegyi úthoz, három méterrel hátrébb került, így sokkal biztonságosabban használható.
A Rácz Aladár út 99.-nél rendszeresen gondot okozott a csapadékvíz elvezetése, amit szegély és víznyelő kialakításával oldottak meg a szakemberek, ez utóbbit közvetlenül rákötötték a csatornára. Jelenleg is zajlik a nehezen járható lépcsős járda, a rossz állapotú támfal és a gödrös útpálya felújítása a Csorna utca 8–10. alatti ingatlannál. Az Óra lépcső rekonstrukciójának részeként a még hiányzó, mintegy 30 méteres szakaszt is pótolják, ennek köszönhetően az Óra útról kényelmesen el lehet majd érni a Lóránt közt.

Az évek során közel 100 méter hosszan megsüllyedt az útburkolat a Rácz Aladár út 82.-nél, ezért a víz az ottani rézsűn keresztül a házak pincéjébe folyt. Most a kivitelező megemeli az útpálya szintjét és a szegélyt, valamint víznyelőket épít be, ezzel végérvényesen rendeződik az esővíz-elvezetés.
A futók és a közlekedők biztonsága érdekében megkezdődik a közvilágítási oszlopok telepítése a Jánoshegyi úton, a futósáv és az útpálya közötti 80 centiméteres zöld sávban.

(-ály)