Uj_centrum_neuropatias_gyerekeknek

Új centrum neuropátiás gyerekeknek

Gyermek Neuropátia Centrum nyílt a Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában. Az új központ célja, hogy a veszélyeztetett gyerekek körében minél hamarabb kiszűrhető legyen a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, a neuropátia (vagyis az idegbántalom), és az időben elkezdett kezelés megakadályozza a további állapotromlást.

Hazánkban mintegy háromezer-ötszáz 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatalon is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség késő serdülőkorban alakulhat ki. Napjainkban mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.
Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben él, ma már elsősorban az határozza meg, milyen hosszú ideig tudják betegellátással megelőzni, elodázni a szövődményeket. Ha egy szövődményt megfelelő módszerrel, elég érzékeny műszerrel vizsgálnak szakemberek, akkor nagyon korán észrevehetik azt, és megtehetik a további romlás megakadályozásához szükséges lépéseket.
Az egyik súlyos szövődmény a neuropátia (idegbántalom), ami két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer, valamint az emésztőrendszer működésében okozhat zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti, és súlyos esetben olyan állapotokat eredményezhet, ami amputációhoz vezethet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el idáig, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot nem hagyhatja figyelmen kívül a megelőző szemléletű gyermekellátás.
A diabétesz szövődményei általában tíz-tizenöt év betegségtartam után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort, már tíz-tizenöt éve betegek, így bizonyos elváltozások gyerekkorban is megfigyelhetők náluk.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy nő a neuropátia kockázata azoknál, akik hosszabb ideje betegek, vagy nem tartják rendben a vércukorértékeiket. A tapasztalatok alapján a tíz év alatti gyerekeknél ötéves betegségtartam után, a serdülőknél pedig – akik veszélyeztetettebbek – kétéves betegségtartam után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.
A Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában működő diabétesz-rendelő Budapest második legnagyobb centruma, így sokak helyzetén javíthat, hogy a neuropátiát mostantól megbízhatóbban lehet szűrni. A nemrég megnyílt Gyermek Neuropátia Centrum célja az öt évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, pozitív esetben pedig a kezelése. A központ munkatársai egy év alatt majdnem négyszáz gyermeket diagnosztizálhatnak, hosszú távon pedig ezer beteg rendszeres szűrését tervezik.

d.

 

A Gyermek Neuropátia Centrum hétfőn és csütörtökön 8.00–13.00 óráig várja a betegeket. Időpontot munkaidőben a 345-0615-ös, rendelési időben a 345-0600/3115 telefonszámon lehet kérni. Cím: II., Bolyai utca 5–9.