Uj_helyen_a_kibovult_pedagogiai_szakszolgalat3

Új helyen a kibővült pedagógiai szakszolgálat

Az ellátott feladatok és a dolgozói létszám jelentős bővülése miatt szükségessé vált a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének költözése. A napokban adták át az új, önkormányzati beruházásban elkészült központot a Kiss János altábornagy utca 31.-ben.

„Bár sok kritika érte a közoktatási rendszer átalakítását, több mint figyelemreméltó az a fejlődés, amin a Nevelési Tanácsadó alapjain létrehozott pedagógiai szakszolgálat ment keresztül az elmúlt években” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézménye új központjának átadása alkalmából. Kiemelte, hogy a korai fejlesztéstől a gyógytestnevelésen át a logopédiáig számos területet magában foglaló, állami irányítás alá került intézményhálózat felépítésébe rengeteg energiát fektettek, ami a Hegyvidéken is kiválóan működik.
„Minden gyermek fejleszthető, javítható, nevelhető, a legjobb példa erre a kerületi pedagógiai szakszolgálatnál zajló munka” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: igyekeznek megteremteni annak feltételeit, hogy a szakemberek normális körülmények között tudjanak foglalkozni a gyerekekkel; ezért is döntöttek úgy, hogy a korábbinál jóval tágasabb térben, a Kiss János altábornagy utca 31. alatti épületben, a nemrégiben nyílt óvoda és kormányhivatal felett biztosítanak helyet a kibővült feladatkörű intézménynek.
Dr. Vári Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének vezetője felidézte, hogy elődjük, a hegyvidéki Nevelési Tanácsadó évtizedekkel ezelőtt egy ötven négyzetméteres helyiségben, öt munkatárssal kezdte meg működését, most pedig, immáron az ötödik helyükön, több mint ötszáz négyzetméteres területen dolgozhatnak együtt, összesen ötvenen.Uj_helyen_a_kibovult_pedagogiai_szakszolgalat1„Itt mindenki jobban érzi magát” – mondta az intézményvezető. Az újonnan kialakított központ a korábbinál sokkal csendesebb, és nagy előnye az is, hogy mindenki elfér egy helyen, eddig ugyanis a Böszörményi úti irodaház különböző részein elszórva dolgoztak a kollégák. Az összterület jóval nagyobb lett, ennek köszönhetően egy-egy szobán már nem három, hanem csak két pszichológusnak vagy fejlesztő pedagógusnak kell osztoznia.
A méretekből adódóan három tornaszobát is kialakíthattak a központban. Ezek közül a legnagyobb helyiség a gyógytestnevelőké, míg a két kisebbet a mozgásfejlesztést és pszichológiai fejlesztést végző szakemberek használják.
„Egy-egy évben körülbelül ötezer családdal kerülünk kapcsolatba. Jelenleg a pszichológusainkra nehezedik a legnagyobb teher, akik közül mindenki nagyjából száz gyermekkel foglalkozik évente” – érzékeltette munkájuk mennyiségét dr. Vári Zsuzsa. Hozzátette, hogy a gyerekek életében a legnagyobb fordulópontot rendszerint az óvodából iskolába lépés jelenti, ezért leggyakrabban nagycsoportosokkal és kisiskolásokkal dolgoznak.Uj_helyen_a_kibovult_pedagogiai_szakszolgalat2A pedagógiai szakszolgálatban 0–3 éves korig korai fejlesztést végeznek, későbbi életkorban, a halmozottan sérült gyerekek körében fejlesztő nevelést folytatnak. A hagyományosnak tekinthető nevelési tanácsadási tevékenység a tanulási, beilleszkedési, viselkedési problémákra fókuszál, emellett a tehetséggondozásra is lehetőség van minden korosztályban. A szakemberek az önkormányzati óvodákban és az állam által fenntartott iskolákban is jelen vannak, gyógytestnevelés-órákat tartanak, valamint pszichológiai és logopédiai ellátással nyújtanak segítséget a gyerekeknek.

sz.