Onkormanyzati_segitseg_a_komposztalashoz

Önkormányzati segítség a komposztáláshoz

Budapest teljes területén tilos a konyhai és kerti zöldhulladék szabadtéri elégetése. Az elszállítás mellett az újrahasznosítást szolgáló komposztálás a megoldás, amelyet a Hegyvidéki Önkormányzat az ehhez szükséges komposztálókeretek biztosításával támogat. A nyolc évvel ezelőtt indult program keretében októberben, előzetes regisztráció után, több mint százötven keretet vehettek át az érdeklődők.
Az idén első alkalommal az önkormányzat zöld irodája a Budai Komposztmesterek a Környezetért Kft. bevonásával előadás-sorozatot hirdetett, amelyen szakemberek ismertetik a komposztálás folyamatát, valamint a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Természetesen az irodához is lehet tanácsadásért fordulni – mondta el lapunknak Rózsa Zoltán irodavezető.
A komposztprogram részeként ezúttal ágaprítási akciót is hirdetett az önkormányzat. A Normafa egyik utcájában rendezett bemutatón Kovács Lajos alpolgármester a zöldhulladék kerületben tartásának és újrahasznosításának fontosságáról beszélt.
Mint kiemelte, az önkormányzat azon dolgozik, hogy biztosított legyen a talajerő-utánpótlás, amihez nagymértékben hozzájárul az értékes apríték visszaforgatása. Ez azért fontos, mert a Hegyvidéken a domborzati és geológiai viszonyok miatt sok helyütt a szokásosnál vékonyabb rétegben található termőföld – a ledarált faágak és nyesedék ennek pótlásához is hozzájárulnak. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy címenként legfeljebb tíz köbméter zöldhulladékot, maximum 19 centiméter átmérőjű faágat dolgoznak fel ingyenesen, az aprítékot pedig a lakókkal egyeztetve mindig a helyszínen hagyják, elszállításra nincs mód.
Az ágaprításra a www.komposztmester.hu honlapon lehet jelentkezni. Azokhoz, akik ezt a következő hetekben megteszik, várhatóan még az idén eljut a darálógép. A téli hónapokban a szolgáltatás szünetel, majd tavasszal folytatódik.

sm.