Új mentőállomás épülhet a Hegyvidéken

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy hamarosan költöznie kell a BAH-csomópontnál működő „Buda II.” mentőállomásnak, mert a helyén épül fel a Testnevelési Egyetem új, multifunkciós csarnoka. Akkor még fennállt a kockázata annak, hogy Közép-Buda mentőállomás nélkül marad, ami hátrányosan érintette volna nemcsak a XII. kerületben élők, hanem a régió jelentős részének ellátását is, hiszen megnövekedne a mentőkocsik kiérkezési ideje.
Pokorni Zoltán polgármester közbenjárására, úgy tűnik, sikerül elhárítani a veszélyt: a tervek szerint a Szent János Kórház felső részén alakítanak ki egy új mentőállomást, ott, ahol korábban már kiépítettek egy leszállót mentőhelikopterek számára.
„Az új kórházi struktúrához alakítanánk a mentőszolgálat jövőképét is, hiszen minél hatékonyabb a mentőszolgálat, annál hatékonyabb a kórházi ellátás” – nyilatkozta lapunknak Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa. Mint mondta, az Egészséges Budapest Programhoz igazodva a jelenlegi, BAH-csomópontnál lévő, tizenkét mentőkocsis kapacitást elfeleznék. Egyik része a Szent János Kórház mellé, másik része pedig a leendő dél-budai kórházi centrum közelébe költözne. A fejlesztések költségeit még jóvá kell hagynia a kormánynak, az ezzel kapcsolatos előterjesztés azonban már elkészült.