Az_ujjaelesztrest_nem_lehet_elrontani

Az újraélesztést nem lehet elrontani

Szakemberek szerint óránként egy ember élete megmenthető lenne, ha a szívleállást követően mindenki azonnal újraélesztésben részesülne. Ezért létfontosságú, hogy minél többen tisztában legyenek az újraélesztés szabályaival, amire a Hegyvidéki Önkormányzat ingyenes képzések keretében biztosít lehetőséget.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel közösen meghirdetett programon Morva László mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ne féljünk a segítségnyújtástól. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a betegnek nincs keringése, akkor sem okozunk nagyobb bajt, ha esetleg rosszul csináljuk az újraélesztést.
Hirtelen szívhalál szinte bármikor előfordulhat, az újraélesztés lényege a szív ismételt beindítása. Erre annál nagyobb az esély, minél hamarabb megkezdődik: négy percen belül elindított újraélesztés esetén elkerülhető az agykárosodás – hangsúlyozta a szakember.
Ájulásos rosszullétkor először győződjünk meg arról, hogy a beteg nincs eszméleténél, esetleg rázzuk meg. Ha nem érkezik reakció, a szájához közel hajolva, a fejét hátrahajtva legalább tíz másodpercig kell figyelni, van-e légzése, megemelkedik-e a mellkasa. Amennyiben ezeket nem tapasztaljuk, kérjünk segítséget a közelben lévőktől, akik mentőt hívnak, és lehetőség szerint a helyszínre hozzák a defibrillátort. A mentőknek meg kell mondani, hogy újraélesztés indult.
Az újraélesztés mellkaskompresszióval kezdődik: egymásra helyezett és összekulcsolt tenyereinkkel körülbelül a szegycsont alsó és középső harmadának találkozásánál végezzünk hatszor öt nyomó mozdulatot. A nyomás kb. 4-5 centiméteres legyen, a kezünket tartsuk kinyújtva. Sokat segíthet, ha ismerjük a Bee Gees együttes Stayin’ Alive című dalát, mert ennek ritmusa tökéletes a mellkaskompresszióhoz.
Ezt követően toljuk hátra a beteg fejét (ez nagyon fontos!), fogjuk be az orrlyukait, és a száján keresztül öt másodpercen belül kétszer fújjunk levegőt a tüdejébe. Ezt az orrán keresztül is megtehetjük, ilyenkor viszont a száját fogjuk be.
A mellkaskompresszió és a befújás felváltva egészen addig folytatódjon, amíg beindul a keringés és a légzés, vagy megérkezik a segítség. Akkor sem hibázunk, ha a keringésmegállást követően 2-3 percig a befújást kihagyjuk. Csecsemőnél, kisgyermekeknél öt befújással kezdődik az újraélesztés, csak ezt követi az ebben az esetben kétszer tizenöt mellkaskompresszió, majd a két befújás.
A defibrillátort bárki használhatja, a berendezés ugyanis hanggal adja az utasításokat. Az automata készülék az elektródák felhelyezése után beavatkozás nélkül végzi az újraélesztést, félautomatánál a sokk elindításához egy gomb lenyomására van szükség, amire a gép figyelmeztet. A defibrillátor jó eséllyel elindítja a szívet; amennyiben mégsem, akkor folytatni kell az újraélesztést, közben a gép feltölti magát, és egy-két perc múlva ismét képes lesz a sokk leadására.
A XII. kerületben a polgármesteri hivatalban, a MOM Sportban, a Városmajor utcai uszodában, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, a Budai Középiskolában, a BM Nemzetközi Oktatási Központban és a Királyhágó téren található defibrillátor, valamint a Hegyvidéki Rendészet járőrautóját is felszerelték ilyen készülékkel.

MM.