Akadalymentesites_es_temfalepites1

Akadálymentesítés és támfalépítés

Jól haladnak a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában az utóbbi hetekben megkezdett gyalogosbarát fejlesztések. A Belügyminisztérium vis maior pályázatán elnyert támogatásból megkezdődhetett a Zugligeti úti támfal felújítása.

Elkészült a járda javítása és újraaszfaltozása a Kiss János altábornagy utca 2–20. között, a Patkó közben és a Dobsinai utca páratlan oldalán. Sikerült megnyugtatóan megoldani a csapadék elvezetését az Arató utcában, ahol ennek érdekében átépítették a padkát, valamint a földes szakaszon is folyókát alakítottak ki a szakemberek.
Épül az új gyalogátkelő a Tornalja és a Kempelen Farkas utca kereszteződésében, míg a Fekete István iskola mellett elkészült a járdaszegély süllyesztése és átalakítása. Itt már csak a zebra felfestése és a KRESZ-táblák kihelyezése van hátra. A harminc kilométer/órás sebességkorlátozásra figyelmeztető, nagyméretű piktogramok kerültek az útpályára a Roskovics utcában, valamint a Csaba utca Roskovics utca és Városmajor közötti szakaszán.
Az útburkolat repedésein keresztül beszivárgó víz miatt elkezdett suvadni a Kikerics utcai rézsű. Végleges megoldást jelente egy közel 100 méter hosszú támfal építése, amire a Hegyvidéki Önkormányzat pályázatot adott be a Belügyminisztérium vis maior alapjához. A további állagromlást megakadályozandó, 16 tonnás súlykorlátozást vezettek be a Kikerics utca 14. és a Magas úti lejtő között. Az egyenetlen útra KRESZ-tábla hívja fel az autósok figyelmét.
Megtörtént az akadálymentesítés a Városmajor utca 33. alatti rendelőnél. A Rácz Aladár út 3–5. előtt is akadálymentes lesz a járda, a Hóvirág utcai oldalon. Ugyanitt négy új parkolóhely létesül, amit a rendelőbe járók is használhatnak.Akadalymentesites_es_temfalepites2Még ebben az évben kijavítják a Zsibói utcai lépcsős járda hibáit az Istenhegyi út és a Zsolna utca között. Csapadékvíz-elvezető, rácsos folyóka épül az Avar utca 15–17. előtt, az ingatlan határa és a szegély között. Ezzel megszűnik az épület vizesedése.
Három sorompóból álló, zsiliprendszerű kihajtót kap a MOM Sport uszoda belső parkolója. Sorompót telepítenek a Gesztenyés kertben, a Jagelló úti parkolónál. Ez megakadályozza az emlékmű környezetében eddig előforduló szabálytalan parkolást, a szomszédos mélygarázs elérése azonban zavartalan marad.
Jelentős összegű támogatást nyert el az önkormányzat a Belügyminisztérium vis maior pályázatán, így elkezdődhetett a Zugligeti úti támfal felújítása. A kivitelezők mintegy 400 méteres szakaszon kicserélik a sérült köveket, valamint szivárgórendszert alakítanak ki, amely a támfalon kívülre vezeti a hegy felőli oldalról lefolyó vizet.

M.