Hegyvideki_Antologia

Hegyvidéki Antológia

Új kötettel gazdagodik a XII. kerület helytörténeti irodalma. A nagy sikerű Hegyvidéki Históriák sorozat legújabb része, a Hegyvidéki Antológia a lapunkban megjelent helytörténeti írásokból tartalmaz válogatást.

A Hegyvidék lap 1971 óta jelenik meg rendszeresen a XII. kerületben. Kezdetben évente négy alkalommal került a postaládákba, napjainkban kéthetente lehet kézbe venni a legújabb számot.
A szerkesztők mindig nagy hangsúlyt helyeztek a Hegyvidék múltjának bemutatására, a legújabb helytörténeti eredmények publikálására, ezért az elmúlt közel ötven évben hatalmas tudásanyag halmozódott fel a lap oldalain. Ezt felismerve a Hegyvidéki Históriák könyvsorozat szerkesztőbizottsága felkérte Balázs Attilát, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét, hogy válogasson a múltban megjelent történeti jellegű írásokból.
A válogatás során szempont volt, hogy a csokorba szedett cikkek bemutassák egyrészt a XII. kerület múltjának változatosságát, másrészt azt, hogy mennyiféle ember kutatási eredményeiből származhatnak érdekes és értékes helytörténeti munkák. Az antológiában ugyanis a műkedvelő amatőr helytörténésztől a hivatásos történészig sokak írása jelenik meg újra.
A cikkek időben is szerteágazók: az egyik az ókori temetők világába kalauzol el minket, másutt pedig a honfoglalás kori, vagy éppen a középkori állapotokról kaphatunk képet. A közelmúltat is érdekes és érdemes visszaidézni, amit bizonyít a többi mellett az is, hogyan emlékeztek meg az akkoriak a Libegő tízéves évfordulójáról 1980-ban.
Az írások szerzői között ismert nevek is feltűnnek. Többek között Benedek István, Szombathy Viktor, Győri Gáspár, Gál Éva, Zsolnay László, Kahlich Endre, Noéh Ferenc, Salamin András, Bajkay Éva, Kérész Gyula munkái olvashatók a válogatásban. A merítési lehetőség nagyságát jelzi, hogy a mostani könyv csak az 1971-től 1999-ig terjedő időszakot öleli fel, a 2000-től 2017-ig megjelent helytörténeti írások egy következő kiadványban kapnak helyet.
A Hegyvidéki Antológia első kötetét Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Tamás, az Országos Levéltár főosztályvezető-helyettese mutatja be december 1-jén 10 órától a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.).

B. A.