Jo_helyre_kerult_a_veszelyes_hulladek

Jó helyre került a veszélyes hulladék

Több mint egy évtizede indult a XII. kerületi lakossági elektronikai hulladék- és papírbegyűjtési akció, amit minden évben tavasszal és ősszel hirdet meg a Hegyvidéki Önkormányzat. Az idén a Tamási Áron utca 51. előtti parkolóban várták a természet védelmét szem előtt tartó polgárokat, akik ezúttal festéket, hígítót és más folyékony, veszélyes anyagokat, valamint gumiabroncsokat is leadhattak.
Rövid idő alatt akkora hulladékmennyiség halmozódott fel, hogy a begyűjtést végző Palota Környezetvédelmi Kft.-nek egy újabb teherautót is „csatasorba” kellett állítania. Az átvevőpontra hozott 1200 kiló papírt és közel 2 tonna elektronikai hulladékot – zömében háztartási kisgépeket, számítógépes eszközöket, televíziókat – most is az állandó partnernek számító Feparec Kft. és az FE Group szállította el.
„Talán hét-nyolc éve járunk rendszeresen, legelőször csak papírt hoztunk, utána viszont minden alkalommal akadt valamilyen kidobni való kisgépünk. Sőt, az évek során így szabadultunk meg egy hűtőládától és egy mosogatógéptől is” – mesélte a férjével ezúttal több monitort leselejtező Mihályi Judit.
„Végre le tudtam adni a beszáradt, régi festéket, lakkot, amiket a lakásfelújítás után már két éve a pincében tároltam – mondta örömmel Szántó Tamás, hozzátéve, hogy egy szintén évek óta félrerakott akkumulátort is magával hozott. – Nagyon jónak tartom ezt az akciót, hiszen a veszélyes anyagokat tulajdonképpen nincs hova tenni, így viszont biztosan jó helyre kerülnek.”
A leadott papírból újrapapír készül, az akkumulátorokat felújítják, míg az elektromos gépekből kinyerik az értékes fémeket, a műanyag házakat, burkolatokat pedig összedarálják. Legközelebb tavasszal lehet leadni a veszélyes hulladékot, várhatóan ismét a Tamási Áron utcai parkolóban.

-os