A_grafika_ereje_fekete-pirosban

A grafika ereje fekete-pirosban

A magát „grafikásnak” nevező Árendás József plakátjaiból nyílt kiállítás a Galéria 12-ben „fekete, piros, igen, nem…” címmel. Apropója, hogy száz évvel ezelőtt, 1917-ben győzedelmeskedett a nagy októberi forradalom – a képek a szellemi présről, a hatalomról, az önkényről, a szabad levegő hiányáról szólnak.
„Látszik, hogy Árendás József itthon van. Tizennyolc éve él a kerületben, tagja a Galéria 12 Egyesületnek. Két évvel ezelőtt volt kiállítása ezen a helyen, 2013-ban nagy sikerrel mutattuk be műveit az aradi közönségnek – fogalmazott a megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester. – Az idén tavasszal a plakátművészet e meghatározó és markáns alkotóját hetvenedik születésnapján életmű-kiállítással ünnepeltük a frissen megnyílt új Hegyvidék Galériában. A művész életét meghatározta a Rákosi- és Kádár-kor, grafikáin e kort szimbolizálja a fekete és a vörös szín. A kiállítás másik fele egyéb közérdekű témákat feszeget kritikusan, mint a felmelegedés, a migráció, a celebritás, a technikai függőség.”
Az alkotó köszöntőjében sorra vette néhány művét: „Az elvtársnak”, például, nincs arca, csak kitüntetése. A »levegőt!« 1956-ra emlékeztet, amikor csak rövid időre lélegeztünk fel. A »lenin élt« címe nem véletlenül van kis betűvel és múlt időben. A Vörös prés az állandó pszichikai és kulturális nyomásra emlékeztet” – sorolta.
Árendás József megmutatta második osztályos írófüzetét, amelyben tollbamondások sorakoznak. Az első oldalon: „Mi jó tanulásunkkal segítjük az ötéves tervet”, később: „A hatalmas Szovjetunió segítségével Rákosi Mátyás bölcs útmutatásával építjük a szocialista Magyarországot.” A megtanulandó jelmondatoknál: „Éljenek a munkásság nagy tanítói: Marx, Engels, Lenin, Sztálin!” Feladatok 8 éves gyerekek számára.
A kiállítást Entz László érsebész, a művész barátja, Dunaalmáson szőlőbirtokszomszédja, szabadidejében amatőr színházrendező – ez a magyarázata „érrendész” titulusának – nyitotta meg. „Bár nem vagyok művészettörténész, de a képekről van véleményem, és a korszakról is – mondta. – Árendás Jóska plakátjaival most azt mutatja meg nekünk, amit akkor nem volt szabad, kitekint a rácsok mögül a grafika erejével. Humora kegyetlen és meggyőző, mint egy középkori udvari bolondé.”
A megnyitón nemcsak plakátjaival aratott nagy sikert Árendás József, hanem egy 1950-es évek hangulatát idéző csasztuska előadásával, valamint a baráti beszélgetéshez felszolgált, ízletes, saját termelésű borával is.

Balajthy Anna

 

A kiállítás október 28-ig, vasárnap kivételével naponta 12–22, szombaton 16–22 óráig megtekinthető a Galéria 12 Kávézóban (XII., Hajnóczy József utca 21.).