Gyógyszerek e-receptre

Az egészségügy egyik jelentős problémája, hogy a különböző ellátók számos elszigetelt információhoz nem férnek hozzá. A háziorvos sokszor nem tudja, mit csinált betegével a szakorvos, sürgős esetekben nincsenek kéznél a korábbi zárójelentések, és nemigen lehet kontrollálni, kiváltotta-e a páciens a számára felírt recepteket. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nyújt megoldást az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, amelyben minden fontos információ nyilvántartható és megfelelő jogosultságokkal hozzáférhető.

Nyolcvan egészségügyi intézmény bevonásával az elmúlt hónapokban sikeresen lezajlott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka. A rendszert – amelynek országos kiterjesztése szeptember elején kezdődött – október elején már a háziorvosok, járó- és fekvőbeteg-ellátók, valamint a patikák hetven-nyolcvan százaléka használta, de a jogszabályok szerint ez év november 1-jétől valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató számára kötelező lesz a csatlakozás. A magánintézményeknek és az Országos Mentőszolgálatnak csak 2018 novemberétől kell csatlakozniuk, a mentők azonban már ezt megelőzően is hozzáférhetnek az úgynevezett e-profilhoz.
Az e-recepteket ez év november 1-jével vezetik be. A papír alapú vények – amelyeket a továbbiakban felírási igazolásnak hívnak – változatlanul használatban maradnak, újdonság viszont, hogy papírreceptek nélkül is ki lehet majd váltani az orvos által felírt készítményeket. Ehhez csak személyi igazolványt és taj-kártyát kell együttesen felmutatni, vagy ha valaki e-személyivel rendelkezik, akkor elegendő lesz kizárólag ezt a dokumentumot bemutatnia a patikusnak.
A felírási igazolással november 1-je után is ki lehet váltani meghatalmazás nélkül a más számára felírt gyógyszert. A fejlesztés későbbi időszakában olyan modul készül, ami lehetővé teszi, hogy az ügyfélkapun keresztül a beteg állandó, visszavonásig érvényes meghatalmazást adjon valakinek a receptjei kiváltására. A papírrecept kötelező jelleggel 2018 végig megmarad, kérésre azonban 2019-től is bármikor átadják majd a gyógyszert felíró orvosok.
A rendszert első lépésben a november 1-je után keletkezett adatokkal töltik fel, az öt évre visszamenőleges adatfeltöltést egy további fejlesztési szakasz hivatott lehetővé tenni. Az EESZT-ben meglévő egészségügyi adatokhoz való hozzáférést az ellátottak az ügyfélkapun keresztül vagy a kormányablaknál szabályozhatják.
Alapesetben az érzékeny adatok – szexuális úton terjedő, valamint mentális betegségek – kivételével a háziorvos minden információhoz hozzáfér, továbbá a kezelőorvos is látja az őt érintő részeket. A sürgősségi ellátók szükség esetén az összes adatot elérik, a sürgősséget azonban alapos indokkal kell alátámasztani.

d.

 

További információk: e-egeszsegugy.gov.hu