Hegyvideki_mesek_Arany_Janos_nyoman

Hegyvidéki mesék Arany János nyomán

A Jókai Klub immár negyedik éve meseíró-pályázat meghirdetésével emlékezik meg a magyar népmese napjáról, Benedek Elek születésnapjáról. Az idén Arany János születésének 200. évfordulóját is ünnepeljük, így a Hegyvidéki mesék címmel az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai részére kiírt pályázat egy Arany-idézettel (a Rózsa és Ibolyából) kezdődött. „Egyszer hol volt, hol nem – régecskén lehetett, / S az óperenciás tengeren túl esett, - / Volt egy öreg király a tündér világba’, / S egy vén felesége, a vasorru bába.” A történet folytatását a pályázónak kellett kitalálnia.
A beérkező mesék rangsorolásában Bosnyák Viktória ifjúsági író, a zsűri elnöke és Sándor Csilla, a Csodaceruza magazin főszerkesztője segített. Az eredményhirdetésnek a Lívia-villa adott helyet.
„Nagy élményt jelentett olvasni a meséket. Mindegyik tökéletes volt, ahogy a szerzője megírta, mégis valamilyen rangsorba kellett állítani őket – mondta Sándor Csilla. – A gyerekek valamennyien frappánsan fejezték be írásaikat. Tetszett, hogy beemelték a mai világ szereplőit. Sokan éltek a humor eszközével, és ügyeltek rá, hogy végig fenntartsák az olvasó figyelmét.”
Bosnyák Viktória megkérdezte, kik a gyerekek kedvenc írói, mire sorjáztak a nevek: Fekete István, Gerald Durrell, Csukás István, Romhányi József, Benedek Elek, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza. „Olyan jól írtok, hogy úgy éreztem, vehetem a cipőmet, kalapomat, szinte nincs is mit mutassak nektek, hiszen mindent tudtok” – mosolygott az írónő.
Valamennyi pályázó jutalma emléklap és csokoládé volt. A különdíjasok – Herboly Anna (Zugligeti Általános Iskola – meséjének címe: A bába titka) és Gaál-Kovács Aisa (Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium – meséjének címe: A varázslatos hógömb, felkészítő tanára: Koudela Judit) – Bosnyák Viktória könyvét és édességet kaptak.
A fődíjasok ajándéka egy 3000 forintos könyvutalvány, egy Csodaceruza-csomag és szintén édesség volt. Az alsó tagozatosok között első helyezett lett Bounoua Dániel (Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolája – meséjének címe: A táltos és a juhászlegény), a második helyen Bernáth Anna Róza (Tamási Áron iskola – meséjének címe: A nagyapám titka, felkészítő tanára: Komáromi Szilvia), míg a harmadik helyen Barkóczi Lili végzett (Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolája – meséjének címe: A bank pénze).
A felső tagozatosoknál Molnár Kristóf győzött (Virányos Általános Iskola – meséjének címe: A tündér banya, felkészítő tanára: Kiszely Eszter), ő volt az egyetlen, aki verses mesét írt. Második lett Gavalovics Benedek (Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolája – meséjének címe: A hetedik varázstárgy, felkészítő tanára: Tóth Noémi), a harmadik pedig Réthly Ármin (Virányos Általános Iskola – meséjének címe: A végén mindenkinek vége, felkészítő tanára: Kiszely Eszter.)
Kiszely Eszterrel beszélgetve kiderült, hogy a gyerekek nem ismerték a Rózsa és Ibolyát, csak később tanulnak majd Arany Jánosról. A pedagógus, mint mondta, a verseny után talán felolvassa nekik a mesét.

B. Anna