Kezelhetok_a_pajzsmirigy_betegsegei

Kezelhetők a pajzsmirigy betegségei

Az esetek döntő többségében a pajzsmirigy működésével kapcsolatos rendellenességek hatékonyan kezelhetők, nem jelentenek közvetlen veszélyt a beteg életére – hangzott el az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. Dr. Horváth Csaba, a Budai Egészségközpont szakembere ugyanakkor a rendszeres kontroll fontosságára is felhívta a figyelmet.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, férfiaknál az ádámcsutka alatt található, létfontosságú szerv, ami nélkül egy-két napnál tovább nem lehet élni. Egyfajta „ostor”, hatékonyabb működésre ösztönzi a szerveket. Ha a hormon mennyisége csökken, a többi között lassulnak a bélmozgások, gyengül a felszívódás, amikor viszont túl sok van belőle, hasmenés alakul ki, és a tápanyagok sem tudnak megfelelően hasznosulni – kezdte előadását dr. Horváth Csaba, a Budai Egészségközpont belgyógyász-endokrinológusa az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem szeptemberi összejövetelén a MOMkult-ban.
A kevés hormon hatására gyengül a mentális teljesítmény, kiszárad a bőr – ennek ellentéte az erős izzadás, a szellemi folyamatok túlpörgése, amit a túl sok hormon okoz. Amikor kevés, vagy egyáltalán nincs pajzsmirigyhormon, azt kívülről kell adagolni, például akkor, ha a szerv nem fejlődik ki, vagy valamiért eltávolítják. A pótlás nem ördöngösség, teljesen veszélytelen, nincs mellékhatása.
Kulcsszerepet kap a pajzsmirigy működésében a jód, ennek hiányában ugyanis nagyobb sebességre kapcsol, és idővel megnagyobbodik, kialakul a golyva. A kiegyensúlyozott jódbevitelhez elegendő a jódozott só fogyasztása, ezenfelül felesleges, sőt káros is lehet pluszjód bevitele, mivel az hormontúltermelődést is kiválthat.
A pajzsmirigy-túlműködés tünetei tulajdonképpen az egyes szervek túlműködésével magyarázhatók. Ilyen a fokozott izzadás, az alvászavar, a hadarás, a hasmenés, az enyhe ujjremegés, a hideg fokozott tűrése. Alulműködés esetén ezeknek az ellenkezőjét tapasztaljuk, a bőr kiszárad, székrekedés jelentkezik, fázósak leszünk, hullik a hajunk. Persze, a tünetek ezer más okból is kialakulhatnak, mindenesetre ilyenkor érdemes ellenőrizni a pajzsmirigy működését – javasolta dr. Horváth Csaba, aki ezután a pajzsmirigy betegségeiről beszélt.
A túlműködés egyik oka lehet az autoimmun Basedow-kór (Graves-betegség). Ennek hátterében az áll, hogy az immunrendszer rosszul ismeri fel a saját és az idegen (káros) sejteket, anyagokat. Ez a jelenség játszódik le akkor, amikor az immunsejtek elpusztítják a kórokozókat. Ebben az esetben az immunrendszer ellenanyagai a pajzsmirigyet támadják, de nem semmisítik meg annak sejtjeit, hanem fokozzák a működését. Ezért duzzad meg a mirigy, aminek látható jele az egyenletes golyva: kicsit megvastagodik a nyak.
Előfordulhat, hogy ugyanez az ellenanyag gyulladást okoz a szem körül, ezért az kidülled. Kényelmetlen érzés, nehézkessé válik a szemhéj lezárása, így a szem könnyen kiszáradhat, ami látásromláshoz vezethet.
A pajzsmirigy-túlműködés könnyen és jól kimutatható vérvételből, ahogyan az izotópvizsgálat is pontos diagnózist ad. Ez utóbbi során szakemberek sugárzó jódot juttatnak a szervezetbe, amelyet a pajzsmirigy összegyűjt. Basedow-kór esetén erőteljes és egyenletes a jódfelvétel. Ezt követően kezdődhet a kezelés, aminek lényege, hogy gyógyszerrel részben akadályozzák a hormontermelést. Ez addig tart, amíg az autoimmun-betegség fennáll.
Előfordul, hogy csak a pajzsmirigy egy bizonyos pontján (toxikus göb) zajlik a túlműködés, míg a szerv többi része visszafogja a hormontermelést. Ez egészen addig tart, amíg az ellensúlyozás működik. Amikor a göb működése végképp túlzóvá válik, vagy ki kell operálni azt, vagy a jódizotóppal helyileg szétroncsolják.
Autoimmun-betegség hatására pajzsmirigy-alulműködés is kialakulhat. Ekkor az immunrendszer által tévesen előállított ellenanyag nem stimulálja a pajzsmirigy sejtjeit, hanem tönkreteszi azokat.
A Hashimoto-féle autoimmun pajzsmirigygyulladás következménye a hormonhiány, ami stagnálhat, de akár romolhat is. Nincsenek egyértelmű tünetei, kezelése azonban egyszerű, hiszen a pajzsmirigyhormon megfelelő gyógyszerrel pótolható. Jól beállítható az adagolás, nincs mellékhatása, a gyógyszerszedés nem befolyásolja az elérhető élethosszt.
Megelőző műtétre akkor lehet szükség, ha a pajzsmirigy-megnagyobbodás csomószerű, ami rosszindulatúvá válhat, vagy akár erőteljesen nyomhatja a környezetét, a légcsövet és a nyelőcsövet. Egyes vélekedések szerint ez az állapot növelheti a daganat kialakulásának esélyét, ezért érdemes 1-2 évente ultrahangvizsgálatot elvégezni. Érdekesség, hogy a meleg göb soha nem rákosodik, a hideg göböt azonban ajánlott ellenőrizni, annál is inkább, mert emelkedik a pajzsmirigyrákos esetek száma.

-ály