Okosmeres

„Okosmérés” és szemléletformálás a hegyvidéki középületekben

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez nemcsak a jelentős költségigényű energetikai beruházások járulhatnak hozzá, hanem azok a módszerek is, amik a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. Ezek kidolgozása és próbajellegű alkalmazása történik a közép-európai Together-projekt keretében, amelynek tapasztalatairól a XII. kerületben rendezett konferencián számoltak be az érintettek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai.

„Nem technológiai, hanem szociológiai, pszichológiai kérdés, hogyan lehet polgártársainkat rávenni arra, változtassanak hétköznapi szokásaikon” – mondta el bevezetőjében Pokorni Zoltán polgármester az Innobuildings 2017 konferencián. Az eseményen a hét közép-európai ország – Olaszország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország – önkormányzatainak, tudományos intézeteinek és energiahatóságainak közreműködésével zajló Together-projekt résztvevői gyűltek össze a MOM Kulturális Központban.
A polgármester úgy vélte, az eltérő kultúrákból adódóan máshogy viselkednek a polgárok az egyes államokban, de meg lehet találni azokat a közös pontokat, amikből mindenki tanulni tud. „Kultúrafüggő az emberekkel való eredményes kommunikáció, de érdemes összegyűjteni a különböző tapasztalatokat, hátha tudunk egymásnak jó ötleteket adni” – fogalmazott.
„Önmagában nem elegendő egy ablak- vagy kazáncsere, a fejekben is változásra van szükség” – kapcsolódott a bevezető gondolatokhoz Kovács Lajos alpolgármester. Mint mondta, a projekt célja, hogy a benne résztvevők az energiafogyasztás csökkentésével hozzájáruljanak a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, ezáltal pedig a klímaváltozás ütemének mérsékléséhez. „Ha odafigyeléssel és mértékletességgel mindenki annyit fogyaszt, amennyire valóban szüksége van, akkor sokkal előrébb juthatunk” – tette hozzá.
„Jelenleg évente mintegy ötven gigatonna szén-dioxidot bocsátanak ki a világon, amit körülbelül tíz százalékkal lehetne csökkenteni az energiahatékonyság növelésével” – hívta fel a figyelmet előadásában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki arról is beszélt, hogy az energiahatékonyságot – a nukleáris, a fosszilis, a megújuló és a vízenergia után – ma már az „ötödik energiaforrásként” tartják számon. Mint elmondta, az egyes városok, régiók jelenleg sokkal jobban haladnak a klímavédelmi programok megvalósításában, mint a nemzetállamok. Budapest másfél évvel ezelőtt csatlakozott az „Under 2 MOU” nemzetközi kezdeményezéshez, és azt vállalta, hogy a jelenlegi öt tonna/fő/év szén-dioxid-kibocsátást 2050-ig kevesebb, mint két tonna/fő/év mennyiségre csökkenti.Okosmeres2„Nyolcvanöt közép-európai középület vesz részt a programunkban. Ezek többsége óvoda vagy iskola, de közigazgatási épületek, egészségügyi, kulturális és sportlétesítmények is vannak köztük” – beszélt a közreműködő intézményekről a Together-projekt vezető partnere, az olaszországi Treviso tartomány képviseletében Antonio Zonta.
A projektmenedzser a saját tapasztalatai alapján kiemelte: az energiafogyasztás valós idejű mérése, az „okosmérés” elengedhetetlen ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen változásokra van szükség a felhasználói szokásokban. A trevisói iskoláknál a részletes fogyasztási adatok és az órarend összehasonlításával arra derült fény, hogy azért használnak fel a kelleténél harminc százalékkal több áramot, mert sokszor nem kapcsolják le a világítást az üres tantermekben.
„Az okosmérők olyan eszközök, amik internetes kapcsolattal rendelkeznek, és egymással is tudnak kommunikálni” – mondta el Lengyel Kristóf, a Pannon Építőműhely Kft. energetikai üzletágának igazgatója, aki munkatársaival a Hegyvidéki Önkormányzat kilenc épületében – a KIMBI, a Normafa és a Táltos Óvodában, a Budai Rajziskolában, a polgármesteri hivatalban, a Böszörményi út 24. és a Kiss János altábornagy utca 31. szám alatti, többfunkciós épületekben, valamint a MOM Sportban és a MOM Kulturális Központban – összesen kilencven okosmérőt szerel fel a fogyasztás folyamatos monitorozására.
„Jó döntés nem hozható jó adatok nélkül” – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy a jó adatok mellett megfelelő elemzés és intézkedés, az épülethasználókkal való együttműködés szükséges ahhoz, hogy be tudják azonosítani és vissza tudják szorítani az indokolatlan többletfogyasztást.

z.

 

Bemutatták a hivatali „okosmérőrendszert”

A Together-projekthez csatlakozó hegyvidéki épületek üzemeltetői, az intézmények vezetői, továbbá szakemberek és érdeklődő civilek részére harmadik alkalommal szerveztek találkozót a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának munkatársai a polgármesteri hivatalban. A vendégek megtekintették a Budai Rajziskola tanárainak és diákjainak közreműködésével készült füzetet, amely játékos formában vezeti rá az óvodásokat, hogyan kell takarékosan bánni az energiával. Ezt követően Lengyel Kristóf, a Pannon Műhely Kft. energetikai üzletág-igazgatója technikai tréninget tartott az „okosmérőrendszerek” bemutatására, aminek részeként az érdeklődők megismerhették a polgármesteri hivatal épületébe már beszerelt fogyasztásmérő eszközök működését is.