Palyacsucs_a_sirollerkupan

Pályacsúcs a sírollerkupán

Gyalog is rendesen megérzi az ember a Libegő felső állomása és az Erzsébet-kilátó közötti, alig háromszáz méter hosszú, de közel negyven méter szintkülönbségű emelkedőt, ám ennél jóval nagyobb teljesítmény a meredek úton versenyezve, sírollerral feljutni. Márpedig így tettek az idén is azok a sportolók, akik beneveztek a Vasas SC síszakosztálya által harmadik alkalommal meghirdetett Normafa Síroller Kupára: az ifjúsági, a junior, a felnőtt és a master korosztályú versenyzők, akik a Normafánál rajtoltak el, itt, a János-hegy csúcsán értek célba.
Gyerekek is indultak a versenyen, nem is kevesen, a mintegy száz résztvevő közel kétharmada 14 év alatti volt. Ők, a kemény kaptatót kihagyva, a Normafa és a Libegő felső állomása közötti szakaszon mérték össze erejüket, ügyességüket.
Bár a kupa elnevezésében a síroller szerepel, nemcsak ezzel a sporteszközzel, hanem különféle görkorcsolyatípusokkal, vagy akár rollerral is be lehetett nevezni. Nagy létszámban érkeztek görkorcsolyázók, sokan közülük egy önszerveződő társaság, a Dunaguri tagjaként vettek részt a versenyen.
„Ez egy közösségi rendezvény, a részvétel a legfontosabb” – mondta el lapunknak Rosivall Zoltán, a Vasas síszakosztályának igazgatója. A szervező arról is beszélt, hogy a Normafán több évtizedes hagyománya van a sífutásnak, sok egykori és jelenlegi sífutó-olimpikon tagja az itt rendszeresen edzéseket tartó, 1974 óta az Anna-rét mellett síházat is működtető szakosztálynak.
A Vasas sífutói télen, ha van hó, az MHK-körön és a Szaniszló-réten tartják edzéseiket, míg hómentes időszakokban főként sírollereznek, amihez ideális terepet nyújt a Normafa rehabilitációs programja részeként tavaly felújított, tükörsima aszfalttal ellátott Jánoshegyi út. A szakosztálynak kiváló a kapcsolata a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézménnyel, amelynek igazgatója, Mikó Gergely vállalta el a sírollerkupa fővédnöki tisztségét. Az intézmény az előző évekhez hasonlóan most is támogatta a programot, ezúttal az érmeket biztosította.
A verseny vándorkupáját a nőknél az abszolút első Zámbó Viktória szerezte meg, míg a férfiaknál a tavaly is győztes Mile Lajos bizonyult a legjobbnak, megtartva ezzel az előző évben megszerzett vándordíját. Mile Lajos a 4 perc 45 másodperces idejével pályacsúcsot döntött. Minden versenyző a rendezők vendége volt egy gulyáslevesre és egy rétesre – ez utóbbit a normafai Rétes büfé ajánlotta fel.

d.