Szolovarazs_a_polgarmesteri_hivatalban

Szőlővarázs a polgármesteri hivatalban

Veszely Ferenc folyton megújuló, sokoldalú, kísérletező művész. Képei között találunk pop art alkotásokat, készít montázst, kollázst, mozi- és színházi plakátterveket, installációkat, alkalmazott grafikai műveket, olajfestményeket. Az utóbbi években kedvelt motívuma a szőlő. A polgármesteri hivatalban most megtekinthető képein a szőlőszemek, szinte gömbbé alakulva, a teljességet szimbolizálják, élénk, erőteljes színeikkel, néhol finom humorral társulva, szuggesztív hatást gyakorolnak a nézőre.
„Műveit nem először látja a nagyközönség a kerületben – beszélt Fonti Krisztina alpolgármester Veszely Ferencről a festőművész új kiállításának megnyitóján. – 2012-ben a Hegyvidék Galériában a lányával együtt szerepelt, két évvel ezelőtt testvérvárosunkban, Aradon mutattuk be munkáit nagy sikerrel. Képei az önkormányzat falain színesebbé, vidámabbá teszik hétköznapjainkat.”
Veszely Ferenc édesanyja 1945-ben várandósan, gyalog menekült el kibombázott házukból, fia már az ausztriai Welsben született. Visszakerülve Székesfehérvárra Veszelyt édesapja, aki iparosember volt, gyakran magával vitte a Munkásszakkörbe. Tizennégy évesen felvették a budapesti „Kisképzőbe”, onnan egyenes út vezetett a Képzőművészeti Főiskolára.
Wodianer-Nemessuri Zoltán író a festőművész szakmai életútját méltatta a megnyitón. Veszely 1968-ban végzett a Képzőművészeti festő és grafikus szakán, mesterei Barcsai Jenő, Kádár György, Konecsni György voltak. Berlinben, Kairóban, Londonban járt tanulmányúton. Az Erdély veszélyeztetett öröksége című kiállításért 1989-ben – többekkel – Kós Károly-díjat kapott. Ő a Makói Grafikai Műhely alapítója. „A művészettörténet még ma sem kezeli a helyén, hogy Hajdú Istvánnal és más ikonikus résztvevőkkel együtt mit hozott létre a makói csoport tíz év alatt” – jellemezte a műhely jelentőségét az író.
Dörgicsei udvarházában Veszely Ferenc megalapította az Ól-Galériát, ahol évről évre több tucat képzőművész mutatkozik be. Tavaly „A mi ’56-unk” kiállítássorozat egyik kezdeményezője volt, amelyet a négy helyszín egyikén, a Hegyvidék Galériában a kerületiek is láthattak.
A megnyitón ifjúkora baráti társaságáról, a Kalefről is kérdeztük a festőt. Az elnevezés valószínűleg a Széll Kálmán tér régi-új nevéből és a régen ott felfogadott fűtőinasok megnevezéséből származik. Főleg a környékbeli gimnáziumok diákjai jöttek össze, rockzenét hallgatva, farmerban, hosszú hajjal – a rendőrség élénk érdeklődése közepette. A világban szétszóródott kalefosok 70 felett is őrzik a barátságot, manapság évente Veszely dörgicsei műtermében találkoznak.
A mostani tárlat címére, a Szőlővarázsra utalva Wodianer-Nemessuri Zoltán megjegyezte: „Ez a kiállítás tanúskodik arról, mekkora ösztönzést jelent az alkotónak a nyári lak környezete Dörgicsén, az ország egyik legősibb és legnemesebb szőlő- és borvidékén.”

B. A.

 

A kiállítás megtekinthető a polgármesteri hivatalban (XII., Böszörményi út 23–25.) október 27-ig, ügyfélfogadási időben.