Utalom_a_padtarsam1

Utálom a padtársam

Baár Tünde, aki maga is pedagógus, és a XVIII. kerületben dolgozik, tavaly döntötte el, hogy papírra veti a gyerekekkel kapcsolatos több évtizedes tanári tapasztalatait, személyesen megélt történeteit. Így készült el a Buda és Vince – Utálom a padtársam című ifjúsági kötet, amelyből megtudhatjuk, hogy mikor jó és mikor rossz iskolába járni.
A könyvet az író lánya, Bakos Barbara illusztrálta. Az ő vidám rajzai láthatók egész októberben a Jókai Klubban, ahol gyerekközönség előtt, interaktív könyvbemutatóval nyílt meg a kiállítás.
A diákok kérdéseire válaszolva Baár Tünde arról beszélt, hogy megannyi jó gyerek és rosszcsont tulajdonságaiból gyúrta össze a karaktereket. Nemcsak az iskolai tapasztalatait, hanem a saját gyermekeivel történteket és gyermekkori emlékeit is felhasználta. Vince „híres” cserebogárevése, például, igaz történeten alapul.
„Annak idején az egyik osztálytársam tíz forintért cserébe vállalta ezt a mutatványt. Hogy tényleg megette-e a bogarat, nem tudni, de az biztos, hogy a szájába vette” – emlékezett vissza az írónő, aki elmondta, hogy az ötödikesek mindennapjairól szóló kötet folytatásaként nemrégiben elkészült a Buda és Vince – Imádom a nyarat, hamarosan pedig, a tervek szerint Mindig igazam van címmel, érkezik a harmadik rész, amelyben már hatodikosok a főhősök.Utalom_a_padtarsam2Bakos Barbara elsősorban rajzfilmekkel foglalkozik, rajzol és rendez. Jelenleg a ma már klasszikusnak számító Kockásfülű nyúl folytatásán dolgozik, az epizódokat hamarosan láthatjuk majd a tévében. Szintén izgalmasnak ígérkezik egy vadonatúj sorozat, amelynek főhősei, nagyapa és unokája, hajótörést szenvednek, és egy lakatlan szigetre kerülnek.
„Egy-egy hónap alatt, a nyári szünetekben írtam a könyveket, amiket először mindig a lányom olvas el. Neki újabb egy hónapra van szüksége ahhoz, hogy elkészítse a rajzokat” – válaszolt a gyerekek kérdésére Baár Tünde, hozzátéve, hogy Buda és Vince kalandjaiból szeretne egy negyedik részt is megjelentetni, később pedig kisebbeknek és nagyobbaknak szóló könyveket írna.
Egy titkot is elárult: a harmadik részben ugyanis a két főszereplő ugyanazért a lányért, Lucáért rajong, a versengést pedig egy váratlan esemény oldja meg. Hogy mi, kiderül majd a könyvből.

M.