Erdeszeti_jatszoter_nyilt

Erdészeti játszótér nyílt

Megszokhattuk, hogy a Budakeszi Vadasparkban mindig történik valami – ez most ősszel sincs másképp. A simogató napsütésben újabb és újabb színes programok és események követik egymást.

Megnyílt a Budakeszi Vadaspark új játszótere, amely az erdészek életének mindennapi eszközeit hívja segítségül. A kizárólag fából készült játékok között van egy erdészlak, amelyből csúszdán lehet távozni, valamint egy rönkrakodó gép is, amely most szelíden csak a hintát tartja a gyerekek kedvéért.
A játszótér az önfeledt kikapcsolódás mellett lehetőséget nyújt az erdészek munkájának megismerésére, így szolgálva a természeti nevelést is. Ez utóbbi fontos célja a Budakeszi Vadasparknak, amit az is bizonyít, hogy szeptemberben óvodapedagógiai programot indított. A bemutató során a gyerekek megbarátkozhatnak a park dolgozói által nevelt kisállatokkal, és megtanulhatják, hogy az állatkölyköknek a szüleik mellett a helyük. Átérezhetik, hogy egyáltalán nem természetes, ha embernek kell vállalnia az állatszülő szerepét – sőt, igen megterhelő és kockázatos.
Már óvodáskortól fontos megértetni, hogy a természetnek megvannak az évmilliók óta érvényes törvényei, amelyekbe nem lehet meggondolatlanul beleszólni. A legjobb, ha tiszteletben tartjuk ezeket a törvényeket, s csak távolról gyönyörködünk a vad növények és -állatok életében.
Az idén is különleges programokkal készültek a Budakeszi Vadaspark munkatársai az ősz két jeles időszakára, az állatok világnapjára és az Erdők Hetére. Izgalmas volt az a túra, ami a résztvevőket egy rövid kirándulás keretében vezette be – sok más érdekesség mellett – az erdőkben hallható neszek és zajok ismeretlen és olykor vészjósló világába.

(Barta)