Huszonot_ev_famentes

Famentés huszonöt éve

Huszonötödik alkalommal szervez famentési akciót Gerstl József a Gesztenyés kertben. A park alsó részét fenntartó Novotel Budapest City főkertésze az idén november 19-én fél tizenegytől várja a környezetükért tenni akarókat.
A fehér virágú gesztenyefák legnagyobb ellensége az aknázómoly, az esetek jelentős részében ez az apró rovar felelős a növények idő előtti pusztulásáért. Korábban a Gesztenyés kerti fasort is megtizedelték, ezért határozta el Gerstl József, hogy a maga eszközeivel felveszi a harcot a kártevők ellen. Közösségi programot hirdetett, amelynek keretében önkéntesek minden ősszel összegyűjtik az aknázómoly áttelelését segítő avart és a lehullott faleveleket.
A módszer gyorsan eredményre vezetett, már az első években láthatóan javult a Novotelhez tartozó kéthektárnyi területen álló gesztenyefák állapota. Az évek során számos közéleti személyiség csatlakozott a programhoz; az ország „Bálint gazdája”, azaz Bálint György várhatóan ezúttal is jelen lesz a famentésen, amely kiemelt eseménye az Accor csoport 50. születésnapjához kapcsolódó programsorozatnak.
Bár az aknázómolyokat sikerült visszaszorítani, más betegségek, viharkárok és a fák természetes elöregedése miatt több példányt ki kellett vágni az idők folyamán. Ezeket folyamatosan pótolják, szponzorok és a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából huszonkét rózsaszín virágú, az aknázómolynak ellenálló facsemete került a Gesztenyés kertbe.
Most a tervek szerint két fát ültetnek el az önkéntesek segítségével, akik a szokásokhoz híven számíthatnak a Novotel büféasztalos vendéglátására. Műsort ad az Anima Prizma Mozgásműhely, míg a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar növendékei tolmácsolásában megszólal az erre az alkalomra írt környezetvédelmi dal.

M.