Hegedus_Istvan_a_TF_martirja1

Hegedüs István, a TF mártírja

Hegedüs István 1924. október 23-án született Nyíregyházán. Országos hírű sportolóvá vált, 24 évesen magyar bajnoki címet szerzett öttusában. Nyolc esztendővel később ő lett az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik első áldozata.

Hegedüs István a Testnevelési Főiskola tanáraként, úszóedzőként dolgozott az 1956-os forradalom és szabadságharc idején. Az eseményekről értesülve, tanítványait féltve, október 24-én útnak indult a margitszigeti uszodába, hogy az ott sportoló gyerekeket megóvja az esetleges bajtól.
Izabella utcai lakásából kilépve mindössze néhány sarkot tett meg, amikor halálos lövés érte a Szófia utca sarkán: az ÁVH emberei nyitottak rá tüzet egy teherautó platójáról. Ideiglenesen egy közeli társasház udvarán temették el, halálhírét is csak napokkal később adta hírül a sajtó.
Tekintve, hogy országosan ismert sportember volt, halála köré számos legenda szövődött. Az egyik verzió szerint növendékeivel csatlakozott a műegyetemisták felvonulásához, akkor érte lövés. Más források tudni vélték, hogy a Magyar Rádió épületének ostrománál találta el a lövedék. Voltak olyanok is, akik azt valószínűsítették, hogy szándékosan gyilkolta meg a Párt, mert visszautasította a melbourne-i olimpia zászlóvivői tisztét. Az igazság azonban az, hogy nem vett részt a harcokban, csupán a tanítványaiért való aggódás vitte az utcára.Hegedus_Istvan_a_TF_martirja2Hegedüs nemcsak sportolóként, hanem modellként is dolgozott. Róla mintázták meg a Kádár-kori papír húszforintos hátoldalán szereplő férfialakot.
Minden évben, a hivatalos ’56-os ünnepségek előtt egy héttel megemlékezést tartanak a Testnevelési Egyetem kertjében lévő szobránál – így volt ez az idén is. Az ünnepségen részt vettek Hegedüs István egykori tanítványai, sporttársai is. Mocsai Lajos, az egyetem rektora beszédében a többi között annak a reményének adott hangot, hogy jövőre már egy méltó módon kialakított, a TE területén lévő emlékparkban róhatják le tiszteletüket a mártír sportoló előtt. A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője és Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője helyezett el koszorút a szobornál.
Az egyetem ’56-tal kapcsolatos rendezvénysorozatát csendes tiszteletadás zárja az 1956-os kopjafánál, a Győri út felőli bejárat közelében november 3-án reggel, öt perccel 8 óra előtt.

BA.