Kurtoskalacs_Fesztival1

Kürtőskalács Fesztivál – minden ízében édes élmény

Ezúttal a Gesztenyés kert adott otthont az immáron ötödik Kürtőskalács Fesztiválnak. A háromnapos programsorozaton neves fellépők, izgalmas játékok, ínycsiklandó sült ételek és természetesen különleges kürtőskalács-variációk várták a gasztrokalandorokat.

„Csak menjünk az orrunk után!” – mondta egy várandós anyuka a barátnőjének, amikor leszállt a villamosról. Már a Csörsz utcánál érezni lehetett a frissen sült kürtőskalács csalogató illatát, még azok is könnyen megtalálták a helyszínt, akik először jártak a környéken. A célállomáshoz vezető út különösen hosszúnak tűnt, az ízkalandokra éhes gyomrokat nehéz volt türelemre inteni.
„Mikor érünk oda? Már nagyon enni akarok!” – nyaggatta édesanyját egy négyévesforma kisfiú, majd amikor végre megérkeztek, különösebb hezitálás nélkül beállt a hozzá legközelebb eső stand előtti sorba.
Szomjoltó tér, Relax sziget, Gyerek liget, Faszénen sült ételek udvara, Csináld magad köz – a Gesztenyés kert öreg fái alatt míves útbaigazító tábla hirdette a vidám vásári forgatag pontjait. Mi tagadás, könnyen el lehetett tévedni, kétségbeesésre ugyanakkor senkinek nem volt oka: a park minden szeglete kellemes meglepetéseket rejtegetett.
A Kürtőskalács Sugárúton mindenki ugyanazt árulta, mégsem találtunk két egyforma ízű kürtőst. A hagyományosak mellett olyan nem mindennapi variációkat is megkóstolhattunk, mint a kapucsínós, a vadáfonyás és az epres crunchy – no, meg ott voltak a mogyorókrémmel, vaníliás pudinggal, tejszínhabbal, fagylalttal és gyümölccsel töltött, valamint az ételérzékenyek kedvence, a „mentes” kalácsok is.Kurtoskalacs_Fesztival3Kulináris élvezetek azonban nem csak az édesszájúakra vártak. A csirkés, marhahúsos és vegetáriánus kürtősöket kínáló Kató néni bódéja előtt szinte mindenki megállt.
„Sok rendezvényre járunk, nemcsak kürtőskalácsot, hanem a többi között kenyérlángost is szoktunk árulni. Arra gondoltunk, valami újat kellene kitalálni. Így született meg a hússal és zöldséggel töltött sós kürtős ötlete” – árulta el Deák Andrea, aki megállás nélkül dolgozott, hiszen többméteres sor várt a fantáziadús finomságokra.
A hegyvidéki karácsonyi vásárok közkedvelt árusának, Bálint Irmának sem volt oka panaszra. Elkélt a rutinja, tekert tésztái igen gyorsan fogytak.
„Otthon, Székelyudvarhelyen a cukorborításút szeretik. Itt nagy keletje van a kakaósnak és a kókuszosnak is. Nem minden kürtőskalács, aminek lyukas a közepe. Kívül roppanónak, belül foszlósnak kell lennie” – hangsúlyozta Irma néni, aki igen sokat segített a fesztivál szervezőinek. Amikor kiderült, hogy a vizes vébé megmaradt installációi miatt a Vajdahunyadvára környéke ezúttal nem tud otthont adni a rendezvénynek, a Hegyvidéki Önkormányzathoz fordult segítségért. „A tizenkettedik kerület közel áll a szívemhez, hiszen a testvérvárosunk. Tényleg testvérként gondolok rátok, itt úgy fogadnak, mintha átölelnének” – tette hozzá kedvesen.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a XII. kerület baráti szívességet tett. „Igyekszünk megfontolni, milyen rendezvényeknek adunk helyet a Gesztenyés kertben. Vigyáznunk kell a zöld felületre, a nagy fesztiválok akaratlanul is nyomot hagynak. Éppen ezért sok érdeklődőnek nemet kell mondanunk – húzta alá a polgármester, majd ekképpen méltatta a fesztivált: – Nagyon hangulatos, igazi családi program. A tócsnitól a lángoson át egészen a kolbászig lehet válogatni.”
Bár nem édesszájú, Fonti Krisztina alpolgármester, mint mondta, nem tud ellenállni a diós kürtősnek. „Nagyon gazdag a kínálat, reméljük, a hegyvidékiek örömüket lelik benne” – mosolygott.
„A Hungarikum Bizottság 2015. december harmadikán adta meg a hungarikum minősítést a kürtőskalácsnak. Bízunk abban, hogy a rendezvény segít növelni a népszerűségét. Pokorni Zoltán támogatása kellett ahhoz, hogy a Gesztenyés kertben helyet kapjon ez a közösségteremtő erővel bíró fesztivál” – fejezte ki köszönetét Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, aki azt is elmondta, hogy neki a hagyományos kürtős a kedvence.
A gasztroélményeket családi játékok, bemutatók és nagyszabású zenés műsorok fokozták a háromnapos mulatságon. Fellépett többek között Keresztes Ildikó is, akinek Most című albuma a napokban lett aranylemez. András Tünde, a rendezvény igazgatója ennek bejelentésekor egy aranyporral bevont kürtőskaláccsal gratulált a művésznőnek, aki „hálából” ezúttal is fergeteges koncerttel kedveskedett rajongóinak.Kurtoskalacs_Fesztival2A kicsik körében igen nagy népszerűségnek örvendett az óriási ugrálóvár, a kovácsműhely és Vitéz Kürtős „Csináld magad” házikója, ahol mindnyájan betekintést nyerhettünk a kalácskészítés fortélyaiba. Itt találkoztunk az óvodás Mátéval, aki serényen sütötte a már feltekert tésztát.

– Hogyan készül a kürtőskalács? – kérdeztem a kisfiút, akinek csupa liszt volt a ruhája.

– Kell csinálni egy édeskés tésztát, kell szerezni egy feltehetős rudat, aztán gyúrsz egy kígyót, aztán megolajozod, aztán rá kell tekerni, cukorba kell hempergetni, és kész is! – sorolta egy szuszra. – Picikét sokáig kell forgatni, de amúgy nem nehéz. Viszont a többi gyerek megette a nyers tésztát!

Ajjaj, pedig azt nem szabad! Ugye, te nem kóstoltál bele?

– De, csak egy picit… Nem tudom, mit esznek rajta, szerintem sülve finomabb – suttogta Máté, akivel annyira belemerültünk a beszélgetésbe, hogy közben majdnem odaégett a süteménye.
Az utolsó napon mindenkit lenyűgözött a tűzzsonglőrök esti produkciója. „Csodálatosan éreztük magunkat. Jókat ettünk, rengeteget nevettünk, és most kicsit megpihenünk. Varázslatos ez a hely” – mutatott körbe Józsa Enikő, aki a Gesztenyés kert öreg fái alatt, párja ölelésében, pokrócon ülve, forralt borral és frissen sült kürtőskaláccsal a kezében figyelte a lángnyalábok ünnepi búcsútáncát.

Boussebaa Mimi