A_magyar_vizilabda_ertelmes_embereket_nevel

„A magyar vízilabda értelmes embereket nevel”

Alig néhány hónapja indult, és máris nagy népszerűségnek örvend a hegyvidéki családok körében a MOM Sport és a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub közös utánpótlás-nevelő műhelye. Az egyik edzésre Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is kilátogatott, hogy jó tanácsokkal lássa el a gyerekeket.

Egyetemi bajnokságot is nyert a SOTE felnőtt-vízilabdacsapata, amely évek óta a MOM Sportban tartja edzéseit. Észszerű ötletnek tűnt tehát, hogy az úszótanfolyamokra járó gyerekek számára vízilabdaképzést is biztosítson az intézmény, méghozzá a saját keretei között. Így alakult meg a SOTE–MOM Sport kezdő utánpótlás-vízilabdacsapat. A szakmai munkáért az úszótanfolyamokat is szervező Merkely István és az edzőgárdát irányító Bencze András felel – mondta el lapunknak Buranits Ildikó, a MOM Sport vezetője. Hatéves kortól várják a gyerekeket, akik akár olyan profi csapatokba is eljuthatnak, mint a legutóbbi edzésre kilátogató Faragó Tamás.
Az olimpiai bajnok pólós mindenekelőtt gratulált a jelenlévőknek, hiszen mint kiemelte, a vízilabda a legsikeresebb magyar olimpiai csapatsportág, egy nagy család, ahová jó tartozni. Majd arról beszélt, hogy az eltökéltség a legfontosabb, ezért mindenkinek azt ajánlotta, fogalmazzon meg magában három okot, amiért ezt a sportágat választotta. Ha pedig a későbbiekben nehézsége támad, ezek jussanak az eszébe.
„A gyerekkor egyik csodája, hogy ha az ember ilyenkor nagyon akar valamit, azt eléri. Én például tizenhárom évesen eldöntöttem, hogy a világ legjobb játékosa leszek, ami, úgy érzem, sikerült – emlékezett vissza pályafutására a számos klubcsapatot, valamint öt éven át a magyar női válogatottat irányító sportember, aki arról is szólt, hogy a pólóban sok minden az agyban dől el. – Nálunk illik nyaktól felfelé is edzeni, nem véletlen, hogy a játékosok többsége diplomát szerez. Ez mindig így volt, a magyar vízilabda értelmes embereket nevel.”
Faragó Tamás szerint a körülmények elsőrangúak, méltók a Hegyvidékhez, amelyről tudvalévő, hogy sportos kerület: „A MOM Sportban minden adott a jó munkához, a SOTE vízilabdaklubját elnökként irányító és a csapatban is játszó Merkely Béla professzor, valamint az oktatásban is részt vállaló Merkely István személye pedig garancia a minőségre.”
Végezetül a szakember egy műhelytitkot is elárult a gyerekeknek: azt javasolta, hogy mindenki szerezzen be egy saját labdát, amely akár tanulás közben is legyen nála. Így lehet igazán megtapasztalni a játékszer súlyát, méretét, alakját, viselkedését, ami azért fontos, mert a vízilabdázónak jó barátságban kell lennie a labdával.

(-os)