Uj_epulet_a_sikeres_iskolafaluban1

Új épület a sikeres „iskolafaluban”

A Hegyvidéki Önkormányzat fejlesztéseként elkészült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium új, tágas és akadálymentes, „E” jelű épülete, amelynek kialakítására az évek óta folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt volt szükség. A munkálatok nem állnak le: a Klebelsberg Központ finanszírozásával várhatóan még az idén megkezdődik az „A” épület bővítése.

„Kisebb faluvá fejlődött a rendkívül sikeres Tamási Áron iskola, ahová egyre több gyermek jár” – mondta Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy hivatalosan is átadták a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában elkészült „E” épületet. Hozzátette: a tanulói létszám a 2000-es évek óta folyamatosan emelkedik, az utóbbi időben pedig ugrásszerűen megnőtt. Az elmúlt három évben az elballagó öt nyolcadik osztály helyére kilenc első osztály lépett, így már harmincegy osztálya van a tanintézménynek, miközben a termei száma még mindig csak huszonkilenc.
A kapacitáshiányt átmenetileg úgy orvosolta az iskola, hogy a könyvtárban és az ebédlőben is folyik az oktatás, az udvaron konténerekből alakítottak ki termeket, három osztály számára pedig az önkormányzat biztosított helyet a Dobsinai utca 7. szám alatti épületében. Mivel itt később óvoda létesülhet, és a konténerek is csak ideiglenes megoldást jelentenek, az önkormányzat úgy döntött, új épületet építtet az iskolának.
Ez most megvalósult, ám hosszú távú megoldást az nyújt majd, ha az „A” épület bővítése is megtörténik. Ennek költségeit, a megállapodások alapján, az iskola fenntartói és működtetői feladatait is átvevő Klebelsberg Központ finanszírozza.
„Több új iskolaépület átadásán vettem részt az utóbbi időben, de ennyire jó elrendezésűvel még nem találkoztam. Máshol nem elég tágasak a tantermek, és eddig arra sem láttam példát, hogy a folyosóról be lehet tekinteni a termekbe” – beszélt tapasztalatairól Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, aki tizenhét éven át volt a Tamási igazgatója. Ez idő alatt (2000 óta) megduplázódott a gyermeklétszám az iskolában. Ezzel összefüggésben jelentős fejlesztések zajlottak az önkormányzat támogatásával: elkészült az ebédlőt is magában foglaló, öt tantermes épület, majd a korszerű tornacsarnok és ahhoz kapcsolódva három további tanterem, valamint egy új könyvtár is.
Az „E” épület átadásával hat osztályteremmel bővült a tanoktatási intézmény, az „A” épületen megvalósuló emeletráépítéssel pedig további három teremmel lehet növelni a befogadóképességet. A Klebelsberg Központ tervei szerint még az idén megkezdődhet a ráépítés, így az új szintet már a következő tanévben birtokba vehetik a diákok.Uj_epulet_a_sikeres_iskolafaluban2Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat beruházásában elkészült, 860 négyzetméter összterületű, kétszintes „E” épületet az előírásoknak megfelelően mozgássérültek is tudják használni, az emeletek lifttel is megközelíthetők, továbbá szintenként a fiú- és lánymosdók mellett akadálymentes mosdók is találhatók. A tantermek egy részét két bejárati ajtóval és mobil válaszfal elhelyezésének lehetőségével alakították ki annak érdekében, hogy az osztott foglalkozásokhoz is megfelelő körülményeket biztosíthasson az iskola.
„Nyitottnak, transzparensnek, beengedőnek kell lennie a mai oktatásnak” – vélekedett a Tamási egykori diákja, Békés Ádám tervező, aki szerint ezeket az elveket szimbolizálják a nagy üvegfelületek, továbbá az is, hogy a folyosóról be lehet látni az osztálytermekbe. Az építészmérnök szólt arról is, hogy energiatakarékos lett az új épület: a jó minőségű téglafalazatra tíz centiméternél vastagabb szigetelőréteg került, míg a tetőn több mint húsz centis szigetelőanyag található, amit zöldtetőréteg egészít ki. A zöldtetőnek jelentős szerepe van a nyári hővédelemben, emellett a beültetett növények által magasabb esztétikai élményt is nyújt a hagyományos lapos tetőkhöz képest.
A tervező úgy véli, a régi, 1959-ben átadott főépület értéket képvisel, különösen a funkciók racionális szervezése révén. A tervezett bővítés során épp ezért figyelmet fordítanak arra, hogy az új részek összhangban legyenek a már meglévőkkel, ennek megfelelően a ráépítés után sem lesz magasabb az „A” épület, mint a Mártonhegyi út felé néző szárny.

z.