Zöldgömb Fesztivál

A környezettudatos életmód megvalósítását segítő, közösségi összefogáson alapuló kezdeményezések, valamint a hétköznapokban megvalósítható gyakorlati megoldások népszerűsítése volt a legfőbb célja az első alkalommal meghirdetett Zöldgömb Fesztiválnak. A Magyar Földrajzi Társaság egész napos rendezvénye kiállítással egészült ki, amelyre civil szervezetek és a „zöld” gondolatot képviselő intézmények pályázhattak.
A huszonöt kiállító közé, egyedüliként a budapesti kerületek közül, a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája is bekerült. Rózsa Zoltán irodavezető elmondta, hogy az idén elindított Zöldfelület Gondnoksági Programot, a fasortelepítési programhoz tartozó Fakopp favizsgáló műszert, valamint a Together pályázathoz kapcsolódó „okosmérőrendszert” mutatták be.
Ez utóbbi lényege, hogy az önkormányzat kilenc közintézményben folyamatosan méri az energiafogyasztást, az adatokat pedig tizenöt percenként mindenki számára látható módon közzéteszi. A remények szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a munkatársak jobban odafigyelve használják fel a rendelkezésre álló energiát. A polgármesteri hivatalban már működik a próbaüzem.
A rendezvényen több felkérés érkezett a zöld irodához különböző szervezetektől és kerületi önkormányzatoktól, hogy más fórumokon is ismertessék a hegyvidéki eredményeket és környezetvédelmi kezdeményezéseket. Néhány egyetem konkrét programokban működne együtt az irodával és az önkormányzattal.
A Zöldgömb Fesztiválon adták át az Ozone Tv által alapított Ozone Zöld-díjakat. Az értékelésben a Klímabarát Települések Szövetségének elnökeként részt vevő Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester elmondta, hogy az elismerést a fenntarthatóság, továbbá a környezet- és természetvédelem területén kiemelkedő munkát végző magánszemélyek, közösségek, cégek, civil szervezetek és intézmények kaphatják meg.
Az idén öt kategóriában hatvannyolc pályázat érkezett. Nagyvállalati kategóriában az FKF Zrt. és a Nissan Sales CEE Kft. érdemelte ki a díjat, amelyet az alpolgármester adott át a győzteseknek.

-os