Beszelgetes_a_vilagnezetrol

Beszélgetés a világnézetről

Létezik-e világnézeti semlegesség? – e címmel rendezte meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kerületi csoportja egy most induló beszélgetéssorozat első programját a MOM Kulturális Központban. Az előadó Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt, aki a kérdésre szinte azonnal meg is adta a választ a közönségnek: szerinte becsapás azt állítani, hogy létezik világnézeti semlegesség, hiszen a vallásokkal szembehelyezkedő ateizmus, liberalizmus, vagy épp a szocializmus és a kommunizmus is egy-egy világnézetet képvisel.
Soltész Miklós úgy véli, mindenkinek, így a keresztény embereknek is a felelőssége, hogy álljanak ki a magukénak vallott értékekért, és azokkal a legjobbat tegyék az emberiségért, szűkebb és tágabb közösségükért. Nyugat-Európában, mint mondta, már jó ideje zajlik a kétezer éves keresztény kultúrához tartozó értékek pusztítása, aminek következménye a radikális iszlám előretörése, valamint a fiatalok sokszor zsákutcába torkolló, szenvedésekkel járó útkeresése.
A magyar kormány családpolitikája a keresztény értékekre épít – emelte ki az államtitkár. Ennek eredménye, hogy hét év alatt több mint 40%-kal nőtt a házasságkötések száma, míg a válásoknál 20%-os csökkenés tapasztalható. A termékenységi ráta 1,23-ról 1,49-ra növekedett, amire huszonöt éve nem volt példa. Az abortuszok száma 25%-kal csökkent, anélkül, hogy szigorítottak volna a feltételeken.
Aszódi Katalin, a KÉSZ idén májusban megalakuló hegyvidéki csoportjának elnöke elmondta: hónapról hónapra további ismert politikusokat, közéleti személyiségeket hívnak meg közös gondolkodásra, eszmecserére. Legközelebb, október 2-án 18 órától dr. Bakondi György miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó tart előadást, szintén a MOMkult-ban, Meddig véd a kerítés? címmel.

z.