Egyiranyu_lesz_a_felujitott_Kiss_Aron_utca

Egyirányú lesz a felújított Kiss Áron utca

Jelentős fejlesztések történtek nyáron a Tordai és a Kiss Áron utcában. A fővárosi önkormányzat megbízásából mindkettőt teljes hosszában felújította a Budapest Közút Zrt. Nemcsak a kopóréteget cserélte ki, hanem az útalapot is átépítette, azaz vadonatúj úttest készült, továbbá felbontotta és térkővel burkolta a rossz állapotú járdát, amelyen ismét biztonságosan közlekedhetnek a gyalogosok.
A megújult Kiss Áron utcát várhatóan szeptember közepére vehetik birtokba az autósok, akiknek még egy változással kell megbarátkozniuk: lakossági kérésre az útszakasz egyirányú lesz a Szarvas Gábor tér felé. Az ott élők még a munkálatok kezdetekor a Hegyvidéki Önkormányzathoz fordultak, s beadványukban azt kérték, szűnjön meg a kétirányú forgalom az utcában. Arra hivatkoztak, hogy az út nem elég széles, ezért az egyébként szabályosan parkoló autók miatt a szembejövő járműveknek sok helyen félre kell állniuk, mert nem férnek el egymás mellett. Ez lassítja, nehézkessé teszi a haladást, ráadásul akadályozza az arra járó busz közlekedését.
A tervek ismertetésére lakossági fórumot rendeztek a polgármesteri hivatalban július 24-én. Az erre szóló meghívóval együtt szavazólapokat is kézbesítettek a Kiss Áron utcai háztartásokba. A Hegyvidéki Önkormányzat egyeztetett az ügyben illetékes forgalomtechnikai kezelővel, a Budapest Közút Zrt.-vel, amely a szakmai érvek alapján helyénvalónak találta és támogatta az egyirányúvá tételt.
Az egyeztetés és a visszaküldött szavazólapok alapján a válaszadók jelentős többsége egyetértett az egyirányúvá tétel bevezetésével. Ennek elvégzésére és a szükséges KRESZ-táblák kihelyezésére a kerület a Budapest Közút Zrt.-t kérte fel.
Az előzetes felmérések szerint nem csupán a közlekedés biztonsága javulhat, hanem a parkolási lehetőségek is bővülnek, a busz pedig kiszámíthatóbban járhat. Az új forgalmi rend a Kiss Áron utca hivatalos átadásával lép érvénybe.

M.