fFelhotlen_fesztivalhangulat

Felhőtlen fesztiválhangulat

Kriglivel és esernyővel a kézben is kiválóan lehet mulatni – ezt mutatták be a II. Sörfesztivál látogatói a Városháza téren. A háromnapos kulturális programsorozat a szeszélyes időjárás ellenére is nagy sikert aratott.

A kürtöskalács és a frissen sült kolbász illata, a sváb dallamok és a különleges sörfelhozatal sokakat kicsalogattak a Városháza térre szeptember első hétvégéjén. A MOM Kulturális Központ, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület, a Virányosi Közösségi Ház és a Jókai Klub közös szervezésében életre hívott II. Sörfesztivál látogatóihoz nem volt kegyes az időjárás, ám ez sem ronthatta el a jó hangulatukat.
A vendégeket cseppet sem érdekelte, hogy tánc közben az egyik kézben a kriglit, a másikban az esernyőt kellett tartaniuk. Amikor pedig még hevesebben rákezdett az eső, néhányan egyszerűen felkapták a sörpadokat, és beköltöztek a villamosmegállóba.
A fellépő együttesek, látva az emberek rendíthetetlen lelkesedését, bebújtak az önkormányzat épületének fedett bejárata alá, onnan folytatták a muzsikálást. „Jól érezzük magunkat, a szervezés nagyon profi. Az idő, sajnos, nem kedvez, de ez senkit sem zavar. Tetszik ez a kezdeményezés!” – fogalmazott Zwikl Mihály, a Zwickl Polka Party zenekar vezetője.
„Rég mulattunk ilyen jót! Családias, kulturált és kortalan ez a fesztivál – örülök, hogy nem maradtunk otthon” – értékelt Moha Zsanett, aki két kislányával és férjével együtt táncolt, esőkabátban.
„Az időjárás ellenére remek a hangulat, a fellépők sem riadtak meg az esőtől – mondta büszkén Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület egyik alapítója, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, aki ekképpen emlékezett vissza a fesztivál kezdeteire. – Pár évvel ezelőtt született az ötlet, hogy az Oktoberfest példájára a kerületben is jó lenne rendezni egy hasonló mulatságot. A kezdeményezésünk megtetszett az önkormányzatnak, így a támogatásukkal átköltöztettük a rendezvényt a Lívia-villából a Városháza térre. Országszerte sokféle fesztivál van, de a hegyvidékihez hasonlót nem ismerek – ezen a háromnapos programsorozaton lehetőségünk van bemutatni a német nemzetiségi kultúrát és a sváb dallamokat” – tette hozzá.
A tetszetős sörkínálatnak köszönhetően mindenki megtalálhatta a pénztárcájához és az ízléséhez leginkább illő italt. „Kézműves, spanyol, ír és különleges söröket kínálunk. A vásárlók kedvesek és jókedvűek, szeretek itt lenni!” – mondta lelkesen Tirk Dóra, a Kilátó Kávézó munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy a Guiness, valamint a banános sörnek volt a legnagyobb keletje.
A háromnapos fesztivál tehát hatalmas sikert aratott – a hegyvidékiek ismét bebizonyították, hogy felhős időben is lehet felhőtlenül mulatni.

B. M.