Felkészülés a télre

Hamarosan visszavonhatatlanul beköszönt a hideg idő, megkezdődik a fűtési szezon. Aki még nem tette meg, az életveszély elkerülése érdekében minél előbb ellenőriztesse az otthonában működő gázkészülékeket, valamint a kéményt, és szerezzen be szén-monoxid-mérőt!

Tavaly a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tizenhatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben, holott ennek kockázata a megfelelő ellenőrzések elvégzésével és a javasolt óvintézkedések megtételével a minimálisra csökkenthető. A mérgezés az esetek többségében valamilyen nyílt égésterű gázkészülék helytelen működésének következménye, ezért különösen fontos átnézetni ezeket szakemberrel a hideg idő beállta előtt.
A gázszerelő megvizsgálja az őrlángot, a szelepeket, a fúvókákat, az égőtálcát, a hőcserélőt, valamint a teljes felkészítés részeként a tisztítást is elvégzi. Ez utóbbit mindenképpen kérjük tőle, ugyanis a fűtés során korábban kicsapódó kénsavas kondenzvíz erősen korrodáló hatású.
Bár a kéményseprők minden évben ellenőrzik a füstelvezetők állapotát, a fűtési szezon előtt lehetőleg mi is győződjünk meg az átjárhatóságukról. Ehhez elegendő, ha a tisztítónyíláson keresztül egy tükörrel „benézünk” a kéménybe. Ha túl sok pókhálót, beszoruló madárfészket vagy bármilyen más dugulást tapasztalunk, kérjük szakember segítségét.
Győződjünk meg arról is, hogy a lakáson belüli füstcsövek hézagmentesen csatlakoznak, jól vannak rögzítve, nem mozdultak el. Ellenkező esetben a káros égéstermék bejuthat a lakótérbe.
A szén-monoxid színtelen és szagtalan, „néma gyilkos”, ezért a mérgezést csak a kezdődő panaszokkal tudjuk azonosítani. Ha zárt és fűtött helyiségben váratlanul megfájdul a fejünk, hányingert érzünk, majd mellkasi fájdalmat tapasztalunk, azonnal nyissunk ablakot, kapcsoljuk le a gázkészülékeket, és menjünk ki a szabad levegőre. Ne késlekedjünk, mert a mérgezés hatására rövidesen eszméletvesztés, görcs és visszafordíthatatlan agykárosodás lép fel!
A megelőzés legegyszerűbb módja – természetesen az üzemelés biztonságának fenntartása mellett – a szén-monoxid-érzékelő alkalmazása. Kizárólag a hivatalos minősítéssel rendelkező készülékek közül válasszunk, mert azok megbízhatóan működnek. Az érzékelőt a tüzelőberendezéstől körülbelül egy méter távolságra, az ablak vagy az ajtó és a plafon között, a falra erősítsük, a hálószobában az ágy, a nappaliban a fotel háttámlájának magasságában helyezzük el.
Közvetve a lakás szellőzésének biztosítása is hozzájárul a szén-monoxid-mérgezés kockázatának csökkentéséhez. Különösen a nyílászárók cseréje után gyakori, hogy teljesen megszűnik a természetes légmozgás, emiatt gyorsabban felgyülemlik a levegőbe kerülő mérges gáz. A megoldás az ablakszellőzők beépítése, amivel elejét vehetjük az ilyenkor gyakori penészesedésnek is.
Vizes fűtési rendszereknél – elsősorban a cirkónál – előfordulhat gőzrobbanás, amit úgy kerülhetünk el, ha bekapcsolás előtt kinyitjuk az összes vízcsőelzárót. Konvektor esetében ügyeljünk arra, hogy a készülék egyméteres környezetében ne legyenek éghető anyagok, mert a berendezés magas hőfokon működik.

-os