Fogadjunk_orokbe_egy_zold_teruletet

Fogadjunk örökbe egy zöld területet!

Jóleső kis közösségi kertészkedésre hívja a XII. kerület lakóit a Hegyvidéki Önkormányzat nemrég megalakult zöld irodájának új kezdeményezése. Az ötlet nagyon egyszerű, ugyanakkor szokatlan és előremutató – már csak önkéntes amatőr kertészekre van szükség!

Aki járt a kontinens nyugati felén, talán észrevette, hogy a szembetűnő és látványos különbségek mögött apróságok sokasága áll. Amire hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy „bezzeg…”, az gyakorta a hétköznapi emberek kis tetteinek a következménye.
Számos országban az „otthon” nem ér véget a bejárati ajtónál, hanem kiterjed a lépcsőházra, a kertre, sőt az utcára is. Aki pedig a szomszéd utcában jár, pontosan tudja, hogy az is valakiknek a „sajátja”, amelyet időnként felsepernek, beültetnek, és ahol nem illik szemetelni, vagy máshogy kárt okozni.
Az „otthon” tág értelmezése nálunk még rendszerint megakad a legszűkebb, közvetlen lakókörnyezettel szembeni igényességnél, a többit a „majd az utcaseprő és a főkertesek megcsinálják, hiszen az a dolguk” megközelítésre bízzuk. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Hegyvidéki Önkormányzat a kertészkedést ösztönző kezdeményezésével.
Ha valaki kedvet és elhivatottságot érez, hogy egy kis parkrészt, közterületi virágládát, fatövet vagy más betonmentes földdarabot ápoljon a lakóhelye közelében, eddig is nyugodtan szorgoskodhatott (és szerencsére sokan valóban szorgoskodnak is) a többiek és a saját örömére. Mostantól ezt már „hivatalosan” is megtehetik. A hegyvidék.hu internetes felületen, a Hegyvidéki Önkormányzat által a közelmúltban létrehozott zöld iroda oldalán egy térkép ajánl gondos kezekre váró területeket, összesen huszonnégyet. Persze, más ötlettel is elő lehet állni.
A jellemzően kis területeket nem saját erőből kell rendezni, jelentős anyagi terhet vállalva beültetni – a kerület segítséget nyújt hozzá. A hivatásos kertészek megszervezik a talaj előkészítését, a növények beszerzését és odaszállítását, önkéntesként csak az adott helyről kell gondoskodni. Ez főleg ápolást, öntözést jelent.
A kertészeti szaktudást igénylő feladatokban a kezdeti területrendezés után is szívesen segít a zöld iroda, ám szakemberei nem tudnak mindig minden parkrésznél jelen lenni, mindenütt összeszedni a szemetet, vízzel ellátni a növényeket a forróságban, néhány hetente kihúzni a gyomokat. Mindezeket viszont elvégezheti valaki, aki mindennap arra jár, aki ott vár a buszra, aki arra sétál a kutyájával, aki a közelben parkol az autójával, vagy aki arra szokta tolni a babakocsit.
Meg lehet ezt tenni pusztán a jól értelmezett civil kurázsi keretében, a felhívásra történő jelentkezés nélkül is, ám a kerület szakmai segítségével könnyebb, olcsóbb és koordináltabb. Ráadásul egyetlen közkertet akár többen is ápolhatnak, megosztva a terheket, kiegészítve egymást. Csoportok jelentkezhetnek együtt, de kialakulhatnak spontán az egy területre jelentkező kertészekből is. Sőt, a programnak ez is fontos célja! A közös munka által a környékbeliek jobban megismerhetik egymást, erősödhetnek a kötődések és a kötelékek, ami által láthatatlanul még biztonságosabb, még élhetőbb lakókörnyezetté válhat a Hegyvidék.
A programot a Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett, Városi zöldövezetek elnevezésű projekt is támogatja, ezért több közép-európai ország szakembereinek tapasztalata megjelenik benne. Kedvcsinálóként álljon itt néhány a kiszemelt területek közül: az Agancs út és Karthauzi utca találkozása; a Diana utca és Nógrádi utca sarka; a Márton Áron téri szobor környezete; a Hegyalja út és Lejtő út sarka; a Mátyás király út és Hollós út kereszteződése; a Ráth György utca és Roskovics utca sarka.
A Zöldfelület Gondnokság Programhoz a fent említett honlapon történő jelentkezéssel lehet csatlakozni. A terület megadása mellett a vállalt feladatokat kell szabadon kiválasztani, ezenkívül egyeztetni kell, hogy milyen segítségre van szükség a kerület részéről, s már kezdődhet is a jókedvű kerti munka, aminek így ősszel különösen itt a szezonja! Az eredmények pedig remélhetőleg magukért beszélnek majd, s további résztvevőket csábítanak a csatlakozásra. A fejleményekről később természetesen örömmel beszámolunk.

(Barta)