Folytatodik_az_ONvedelem

Folytatódik az ONvédelem

Az internet és a közösségi oldalak használatának veszélyeire készíti fel a gyerekeket, valamint a szülőket és a pedagógusokat az önkormányzat által tavaly elindított Hegyvidéki ONvédelem Program. Ebben a tanévben újabb képzéseken vehetnek részt az érdeklődők.

A pedagógusok számára meghirdetett, „Út a médiaértéshez a digitális világban” című, hatvanórás, akkreditált továbbképzés már szeptember elején megkezdődött egy csoportban, de a jelentkezők nagy száma miatt hamarosan újabb kurzus indul.
„Az idén már óvodapedagógusok is jelentkezhettek, akik nagy érdeklődést mutatnak a program iránt. Ezt jelzi, hogy az egyik csoportban kizárólag óvónők vesznek részt” – mondta el lapunknak Almási Gizella, a továbbképzést szervező MediaSmart Hungary Oktatási Nonprofit Kft. projektvezetője. Hozzátette: az internetes veszélyekkel kapcsolatos óvodai felkészítés éppolyan fontos, mint az iskolai ismeretátadás, hiszen már a legkisebbek is szívesen játszanak szüleik telefonjával, számítógépével, amelyeken néhány mozdulattal olyan oldalakra juthatnak el, ahol nem nekik való tartalmakat találhatnak.
Az előző tanévben kortárs mentori képzésen részt vevő középiskolások hamarosan találkoznak az általános iskolák felső tagozatosaival, hogy saját élményeikből, tapasztalataikból is merítve hasznos ismeretekkel vértezzék fel néhány évvel fiatalabb diáktársaikat az online veszélyek kapcsán. Negyven ilyen szervezett keretek között zajló foglalkozást terveznek az 5–8. osztályosok körében: az első tizenkettőt a Kós Károly általános iskolában és a Városmajori Gimnáziumban a gimnazisták közreműködésével tartják meg a következő hetekben, majd az Arany János és a Tamási Áron iskola következik. Jövő tavasszal a Zugligeti, a Németvölgyi és a Virányos Általános Iskolába mennek el a diákok. Ezzel párhuzamosan pedig újabb kortárs mentorképzés indul az önkéntes munkára vállalkozó kilencedik évfolyamos fiatalok részére.

sz.