Halasz_Judittol_az_elektromosautoig

Halász Judittól az elektromos autóig

Minden évben ugyanaz, mégis mindig más. Ugyanaz, mert 2004 óta hagyománnyá vált, hogy szeptember utolsó hétvégéjén ingyenes családi programok várják az érdeklődőket a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozaton, és mindig más, mert folyamatosan új érdekességekkel bővül a kínálat. Az idén a Sirály sétányon és a Városháza téren zajlanak majd a koncertek és az egyéb kulturális események, míg a szeptember 24-i Hegyvidéki Autómentes Napon az elektromos közlekedési eszközökkel lehet ismerkedni a Csörsz utcában.

Még XII. kerületi Művelődési Központnak hívták a mai MOMkult-ot 2004-ben, amikor felmerült az ötlet: legyen ősszel egy olyan nagyobb szabadtéri rendezvény, ami keretbe foglalja a nyári és a kora őszi hónapokat, s alkalmat nyújt a hegyvidékieknek az együttlétre, közös élményekkel, közösségben. Míg a vasárnapi Gesztenyenap ingyenes kulturális programokat kínált gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, szombaton az egészségügyi tanácsadástól a rendőrség munkáját bemutató előadásokig sokfajta érdekesség várta a látogatókat. A MOM Kulturális Központ csapata mindebbe bevont más kerületi kulturális intézményeket is, oly módon, hogy a Hegyvidéki Ősz ingyenes rendezvényei egy hónapon át tartó programsorozattá váltak.
„Egy program van, amely az elmúlt tizenhárom év során soha nem maradhatott el, és így lesz ez most is: Halász Judit koncertje – meséli Hambuch Gerda, a MOMkult igazgatónője. – Erre rengeteg gyermek és szülő eljön, emiatt minél több gyerekeknek szóló, egész napos foglalkozást és műsorszámot kínálunk, néptáncbemutatóval, táncházzal, színházi előadással, kirakodóvásárral egybekötve. A gyerekeknek szánt koncerteket megint kivisszük szabadtérre, a Sirály sétányra, ami szépen illeszkedik majd a Hegyvidéki Autómentes Nap rendezvényeihez, amelyek az erre a napra lezárt Csörsz utcában lesznek.”
A Sirály sétányon felállított színpadon délelőtt 10 órakor lép fel Halász Judit. Őt az Újbudai Babszem táncegyüttes, a Hahó Együttes (a Földlakó című koncertjével), valamint a Nemadomfel Együttes követi. A családi programok részeként a Városháza téren néptánc, bábjáték, színjáték-automata, ugrálóvár, hajfonás, arcfestés és flaszter játszótér várja a kicsiket. A felnőtteknek szánt műsorok 14.30-kor Saly Noémi Színes kocsmák a Hegyvidéken című előadásával kezdődnek, majd Weszely Ernő harmonikajátékával, a Louisiana Double, az Oti Voice & Bass és a Zrínyi Pop koncertjével folytatódnak. Este 7-től a Kállai Vonósnégyes játszik.
„Minden, ami nem autó – Egy napra válassz más járművet!” Ez a mottója az önkormányzat zöld irodája által szervezett, az idei Európai Mobilitási Hetet befejező Hegyvidéki Autómentes Napnak. A Csörsz utca lezárásával a hegyvidéki lakosok szeptember 24-én egy napra „visszavehetik” az autóktól az aszfaltot, ahol színes programok népszerűsítik az autómentes, környezetbarát közlekedési lehetőségeket.
„A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta mindig csatlakozik az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódó mobilitási hét rendezvénysorozathoz, amelyet 2002 óta minden év szeptemberében rendeznek meg – mondja Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője. – Kerületünk korábban is aláírta – a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül – a településekre vonatkozó Európai Chartát, de irodánk létrejöttéig az önkormányzat csupán részlegesen tudott vállalásokat tenni: például kerékpártámaszokat telepített különböző intézményekhez. Ezt akartuk most nagyobb programmá bővíteni, s miután a Hegyvidéken igen jellemző az elektromos autók, kerékpárok és egyéb közlekedési eszközök használata, az autómentes nap egyik alappillére az elektromobilitás bemutatása lesz. Nyugat-Európában mára elterjedtté vált az elektromos kerékpárok, úgymint az e-bike és a pedelec használata, ami a szakértők szerint három-négy éven belül Magyarországra is begyűrűzik. A Hegyvidék domborzati adottságai miatt különösen igaz lehet ez a mi kerületünkre; a Németvölgyi úttól felfelé már jóval nehezebb biciklivel közlekedni. Ezért szeretnénk minél több érdeklődőt megismertetni az elektromos kerékpárok és az elektromos rollerek előnyeivel.”
A rendezvényen mások mellett jelen lesz a Budapesti Közlekedési Központ is, lévén, hogy a cég komolyan gondolkodik a MOL Bubi továbbfejlesztésén, az elektromos Bubi bevezetésén, és szóba került, hogy az első e-Bubi tesztállomást a nehezebb terepviszonyú XII. kerületben helyezné el. A rendőrség munkatársai a gyerekeknek tartanak foglalkozásokat a közlekedési eszközök használatáról, és ott lesz az autómentes nap kiemelkedő partnere, az e-Mobi NKft., hogy bemutassa az elektromos közlekedés előnyeit.

„Természetesen a jövőben is szeretnénk támogatni a kerékpárosokat, példa erre a Zugligeti úton tervezett bicikliút, és a rendezvényünkön is külön foglalkozunk a kerékpározással. Ám a mostani alapvető célunk az, hogy a kerület lakosai minél többet megtudjanak az elektromobilitásról, és bemutassuk nekik az autóval való közlekedés alternatíváit” – fűzi hozzá Rózsa Zoltán.
A Hegyvidéki Autómentes Nap minden programjára díjtalan a belépés. Az Utasellátó által kínált ételek és italok mellett a szervezők az alábbiakkal várják az érdeklődőket:

 

E-mobi bemutatópálya – Ültél már elektromos bringán?

Zöld iroda – Mutasd meg hány kerékkel jöttél!

Hegyvidék Kártya – Mindent az elfogadóhelyekről!

Klímabarát Települések Szövetsége – Városunk klímája a mi klímánk!

Rozsdás bicikli – Tippek-trükkök, hogy bringád és te is jól érezd magad!

Medence csoport – Menő kiegészítők molinóból

Zenebatyu – Bármiből lehet hangszer

Autómentes játszótér – Foglaljuk vissza az aszfaltot!

Nézz+Vedd – Kirakodóvásár

Ugrálóvár - Ugráld ki magadból a feszültséget!

Tanpálya a XII. kerületi rendőrségtől – Biztonságos közlekedés a legkisebbeknek is

BKK elektromosbusz-bemutató – Elektromobilitás testközelből

Spinningbemutató – Tekerj az egészségért!

Autómentesen – MOM Sport, BKK, BRFK, E-Mobi, Bicikli-pont

V. K.