Hegyvideki_Egeszsegnap1

Hegyvidéki Egészségnap: segítség a megelőzéshez

Egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk, sokszor azonban nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy megelőzzük a betegségeket, elébe menjünk fizikai és szellemi állapotunk romlásának. A prevenciót erősíti a Hegyvidéki Ősz részeként az idén is megrendezett egészségnap, amelyen különböző vizsgálatokkal és szűrésekkel várták a szakemberek az érdeklődőket.

Nem egyszerű elvégeztetni egy átfogó egészségügyi állapotfelmérést. Utánajárást, időpont-egyeztetést igényel, ráadásul általában egy helyen és időben nem is kivitelezhető. Ezzel a gyakorlattal szakít a Hegyvidéki Egészségnap, amelyet minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel rendez meg a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Egészségügyi Központ (HEK). Az ingyenes és beutaló nélküli vizsgálatokat ezúttal is egészségügyi tanácsadások egészítették ki.
Alkalmanként legalább ötszáz család érkezik egy-egy egészségnapra, amelyen száz szakember mintegy kétezer vizsgálatot végez el – szólt az előzményekről Fonti Krisztina alpolgármester. Az idén az átfogó szemvizsgálat, valamint az emlőrák-tanácsadás és a csontritkulásmérés kapott nagyobb figyelmet. Újdonság volt az elektroszmog-terhelés termokamerás kimutatása.
Az alpolgármester külön is kiemelte az önkormányzat egészségmegőrző programjait, köztük a Szent János Kórházzal közösen megtartott szűrőszombatokat, az újraélesztési tanfolyamot, a Hegyvidéki Szabadegyetem előadásait, a SZÍVSN betegegyesülettel meghirdetett rendezvényeket, továbbá a több ezer hegyvidéki nagycsoportos óvodás és iskolás bevonásával megvalósuló lisztérzékenység- és ortopédiai szűrést. Mint mondta, ezek a programok nemcsak a prevencióhoz, hanem a már kialakult betegségek kezeléséhez és az egészséges életmód népszerűsítéséhez is hozzájárulhatnak.
Az egészségnap egyik leglátogatottabb szűrésének bizonyult a csontritkulásmérés, amit a János kórház munkatársai egy speciális, az alkart vizsgáló mobil eszközzel végeztek el. Dr. Fükő Zita elmondta, hogy a XII. kerületben kifejezetten sokan járnak szűrésre, ennek is köszönhető, hogy javul a betegek általános állapota.Hegyvideki_Egeszsegnap2„Ma már létezik olyan gyógyszeres kezelés, amivel jelentősen csökkenthető a törési kockázat, sőt, akár érdemi javulást is el lehet érni” – hangsúlyozta a vezető reumatológus főorvos, hozzátéve, hogy egészségi állapottól függően a nőknek a menopauza kezdetétől, a férfiaknak 60 éves kor felett erősen ajánlott az évenkénti felülvizsgálat. Már csak azért is, mert a csontritkulás szövődményei előkelő helyen állnak a halálozási statisztikában.
Kifejezetten a csontsűrűségmérésre jött Mérei Anna, de ha már itt volt, több szűrést is elvégeztetett. „Öt évvel ezelőtt, egy pénteki napon a háziorvosom hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre, így csak egy napot kellett várnom a vizsgálatra. Szerencsére jók lettek az eredményeim, az orvosi ajánlásokat is betartom, így most sem találtak nagyobb bajt” – mesélte a pedagógus, aki kardiológiai, ér- és légzésfunkció vizsgálaton, valamint emlőszűrésen is részt vett.
Ez utóbbin dr. Lakatos Ilona, a János kórház radiológus főorvosa személyes tanácsadáson ismertette az önvizsgálat módszereit. A menstruáció végét követő ötödik-tizedik nap között kell ezt megtenni, a daganatra a szárazbabhoz vagy szárazborsóhoz hasonlító méretű és állagú csomó utalhat. Fiataloknál a csomó általában nem rosszindulatú, inkább cisztás elváltozás; 40-45 év felett ajánlott a rendszeres szűrés, amit idősen sem szabad elhanyagolni, ugyanis az emlőrák kockázata 80 éves kor körül ismét megemelkedik.
Több elváltozást is felfedezett a szemvizsgálaton dr. Barta Ivett, aki a glaukóma, az időskori makuladegeneráció és a cukorbetegség okozta retinopathia szűrésének fontosságáról beszélt. Ezek olyan elváltozások, amiket a rendszeres ellenőrzéseken időben fel lehet ismerni. Éppen ezért cukorbetegség esetén évente kétszer, magas vérnyomás esetén évente javasolt a kontroll, 30-40 év felett pedig az öregszeműség ellenőrzésére is figyelmet kell fordítani.
„Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen élnek egészségtudatos életet a Hegyvidéken” – ezzel a jó hírrel szolgált a Budai Egészségközpont sportdiagnosztikai felméréssel egybekötött sportválasztási tanácsadásán dr. Vannai Judit. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy hetente legalább 150 percet töltsünk aktív mozgással, s naponta minimum 10 perc legyen egybefüggő. Ebbe a piacra járás, a házimunka, a kertészkedés is beletartozik.
Az egészséges életmóddal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is mérsékelhető – emlékeztetett a Szent Ferenc Kórház kardiológiai szűrésén dr. Toldy-Schedel Emil. Az intézmény vezetője úgy látja, hogy az egészségnapra járók többsége tudatosan a megelőzésre koncentrál, az esetek 30 százalékában áll fenn valamilyen konkrét panasz. A pácienseket szükség szerint további vizsgálatokra hívják be a kórházba. A leggyakoribb probléma a ritmuszavar és a koronaér-elváltozás. Az igazgató egy újdonságról is szólt: a kórház Út az egészséghez programja keretében, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézménnyel közösen, novemberben megnyílik az életmódváltást segítő Normafa tanösvény.
Dezső Tünde, a programot szervező Hegyvidéki Egészség Központ vezetője a kerületi egészségügyi intézmények együttműködését emelte ki. Ahogyan fogalmazott, a HEK, a Szent János Kórház, a Budai Egészségközpont, a Szent Ferenc Kórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei ismét nagyszerű munkát végeztek.

sm.