A_kenyer_lelke1

A kenyér lelke

Egyre többen tartják fontosnak, hogy jó minőségű pékáru kerüljön az asztalra, márpedig a hagyományos, kovásszal készült kenyérnek nincs párja. Nem csoda, hogy augusztus 20-án több százan látogattak el a III. Kenyérlelke fesztiválra, amelynek ezúttal a MOM Kulturális Központ adott otthont. A gasztrokulturális ünnepen nemcsak szórakoztató programokon vehettek részt az érdeklődők, de a profi és amatőr kenyérsütők versenyének köszönhetően a kenyér lelkét is megismerhették.

Liszt, víz, kovász és szeretet – a MOM Kulturális Központ zsúfolásig telt kertjében a pékek kivétel nélkül ezeket a hozzávalókat sorolták fel arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az igazán finom kenyér titka. A III. Kenyérlelke fesztivál minden eddiginél több látogatót vonzott. „Számomra nem volt kérdés, hogy eljövünk. Nagyon jó a hangulat, szuper a koncert, és ami a legfontosabb: végre igazi kenyeret ehettünk!” – értékelte a találkozót Végh Amália, aki családjával együtt kóstolta végig a finomabbnál finomabb pékárukat.
A gasztrokulturális eseményen izgalomból sem volt hiány: a szokásokhoz hűen a pékségek és az otthonsütők is összemérték a tudásukat – a profik a legjobbnak járó címre, az amatőrök pedig egy csúcskategóriás sütőre gyúrhattak. A versenyen indulóknak a gasztrovilág legtekintélyesebb szereplőit kellett „lekenyerezniük”: Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Rosenstein Róbert, Pesti István, Vomberg Frigyes, Varjú Viktor séfek, Márkus György pezsgő- és borszakértő, Cristian Maurice, a Ferrandi Paris pékiskola oktatója, valamint Mike Zakowsky amerikai kézműves pék pontozta az elkészült finomságokat.
„A fesztivál sikerre van ítélve! Egy nagyon sokat szenvedett műfajról van szó: a tömegtermelés és a gyengébb minőségű lisztek igen rossz irányba vitték el a kenyeret. Szerencsére vannak még olyan pékségek, amelyek ebben a mai, árérzékeny világban is vállalják a kockázatot, és igazi, kovásszal készült kenyeret sütnek” – mondta Molnár B. Tamás, aki azt is elárulta, hogy a győztes pékáru kiválasztásánál az íz volt a legfontosabb szempont.
A profi pékségek közül a G&D Kézműves Pékség croissant, a Pékműhely bagett, a Pipacs Pékség teljes kiőrlésű kenyér, az Artizán pedig fehér-félbarna kenyér kategóriában bizonyult a legjobbnak. „A csapatszellem, a szeretet, a türelem és a jó hozzávalók nélkül nem nyertünk volna. Nagyon boldogok vagyunk, ugyanakkor tudjuk, hogy ezután még keményebb munka vár ránk” – fogalmazott Fekete Gergő, az Artizán pékség tulajdonosa.A_kenyer_lelke2Az otthonsütők versenyében Thurányi Kata félbarna cipója nyűgözte le leginkább a bírákat. „Lelkes kenyérsütő vagyok, a privát életben közgazdászként dolgozom – egyelőre nem szeretnék pályát módosítani. Hat évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a sütéssel, mivel nem találtam jó kenyeret. Most már ez szerencsére nem így van – mesélte Kata, aki lapunkkal a győztes kenyér receptjét is megosztotta. – A hozzávalók: 500 gramm fehérliszt, 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt, 450 milliliter víz, só és 150 gramm kovász. Ám nemcsak ezek lényegesek, hanem az is, hogy hogyan hajtogatjuk a tésztát!” – tette hozzá.
„A kenyér lelkét maga az ember adja – a péknek szeretnie kell azt, amit csinál! Örülök, hogy évről évre egyre több jó termékkel találkozunk. Fontos számunkra, hogy visszahozzuk a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízét. Vissza akarjuk adni a kenyér és a pékek becsületét!” – mondta Vajda József pék, a Kenyérlelke fesztivál ötletgazdája, aki nemcsak finom bagettjével, de a pólóján olvasható idézettel is felhívta magára a látogatók figyelmét: „Én vagyok a kovász, aki megkeleszti a világot”.

Boussebaa Mimi