Kozossegek_palyazhatnak

Közösségek pályázhatnak a zöldebb környezetért

Ha a környezetük élhetőbbé, zöldebbé tételéért tenni akaró helyi közösségek az idén is legalább annyira aktívak lesznek, mint a korábbi években, újabb apró városi „oázisokkal” gazdagodhatunk mindnyájan. A MOL Zöldövezet Program keretében ezúttal két kategóriában hirdettek meg pályázatot: a civil szervezetek közösségi funkciójú kertek, parkok létesítéséhez vagy rehabilitációjához, míg a társasházak a külső vagy belső udvaraik zöldítéséhez igényelhetnek támogatást.
A szervezők első körben az ötletpályázatokat várják, amelyek beérkezési határideje 2017. október 20. Az ötletpályázaton sikeresen szereplő közösségek bekerülnek a második fordulóba, amelynek során – 2018. február 20-ig – részletes költségvetést is tartalmazó terveket kell benyújtani. Az eredményhirdetés várható ideje 2018. március 20.
A pályázat utófinanszírozott, tehát a támogatást a program tartalmi és pénzügyi elszámolása után kapják meg a nyertesek. A kiválasztott terület kialakításának, megújításának tervét a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, továbbá a munkálatokat és a terület utógondozását is a közösség aktív részvételével szükséges elvégezni.
A kiírás szándékosan nem tartalmazza a megpályázható összeget, a szervezők ugyanis azt szeretnék, ha a pályázatok a valós igényeknek megfelelő összeget tartalmaznák. Támpontot adhat viszont az előző évi nyertesek listája, ami megtalálható a program weboldalán (www.molzoldovezet.hu).
Az elmúlt években három XII. kerületi társasház is a MOL Zöldövezet Program segítségével varázsolta élhetőbbé saját környezetét. A Városmajor utca 18. és a Márvány utca 42. lakói zöld szigeteket hoztak létre belső udvaraikban, míg a Karthauzi utca 4/a-ban a leromlott állapotú kertet tették a közösség számára vonzóbbá virágokkal, dísznövényekkel, valamint egy sütögető hely, homokozó és hinta kialakításával.

d.