Kozteruletek_ujultak_meg_a_nyaron

Közterületek újultak meg a nyáron

A terveknek megfelelően iskolakezdésre elkészültek a legfontosabb nyári út-, lépcső- és járdafelújítások. A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában szeptemberig több mint egy tucat közterületen zajlottak nagyobb fejlesztések, valamint karbantartási munkálatok.

Közel 50 méteren új burkolatot kapott a Kázmér úti járda, valamint pótolták a Nagysalló utca és a Németvölgyi út között hiányzó járdaszakaszt, aminek köszönhetően a Nagysalló utcából immár biztonságosan elérhető a Németvölgyi úti leágazásnál kialakított zebra. A Sün utca megközelítését javítja a Kikerics utca irányából kiépített térköves járda, továbbá az ahhoz csatlakozó, korláttal ellátott lépcsősor.
Százhatvan méter hosszú járdaszakasz épült az Agárdi úton, a Németvölgyi és a Stromfeld Aurél út között. Kijavították a járdán a botlásveszélyes részeket a Monda utcában, a Fodor utca 54. és 64. között, valamint a Virányos úton. A környezethez illő, gyephézagos betonburkolat került a Fodor utca 87–91.-gyel szemközti földes parkolóra, amelynek a szintén megújult járdához kapcsolódó szélén – próbaképpen – piros kerti szegély jelzi, meddig parkolhatnak az autók.
Átépítették az útpályát a Rácz Aladár út 82. előtt, ezzel megszűnt a csapadék befolyása a szomszédos garázsokba, míg a 99-es számú háznál kialakított víznyelő és szegély az elvezető árokba juttatja az esővizet. Ezt megelőzően a Pinty utcából a víz több alkalommal elöntötte az alatta lévő földutat.
Megszépült és a gyalogosközlekedést segítő korlátot kapott a Csermely lépcső előtti járda. Elkészült az Óra úti lépcső felújítása és a hiányzó, középső szakasz pótlása. Az alapoktól újjáépült a Határőr út 67. számú házzal szembeni lépcső.
Befejeződött a Rőzse lépcső újjáépítése, valamint a Kázmér utat a Rácz Aladár úttal összekötő Csobolyó lépcső rekonstrukciója. Ez utóbbi felső szakaszát az alapokkal együtt felújították.
A megkopott, csúszós kockakövek helyett könnyebben járható aszfaltburkolatot kapott a Virányos Általános Iskolához vezető Márffy lépcső, amelyet szintén az alapokkal együtt építettek át. Mintegy 400 méter hosszan teljes szélességében megújult az útpálya az Irhás árok felső részén, s ezzel befejeződött a kerületi tulajdonú útszakasz átépítése.Kozteruletek_ujultak_meg_a_nyaron2A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában egyedileg kialakított, a megszokottnál nagyobb utasváróval gazdagodott a Városháza tér. Különlegessége a konzolos tetőszerkezet, valamint az, hogy mindkét hosszanti oldalát szabadon hagyták, így kellően növeli a térérzetet. Formái és színei összhangban állnak a környező térelemekkel és utcabútorokkal, így nagyszerűen illeszkedik a Városháza tér hangulatához.
Hamarosan átadják a felújított egykori lóvasút-végállomást a Zugligeti úton. Mivel közvetlenül az épület mellett forgalmas főút húzódik, a járművek okozta rezgések károsíthatják az alapokat és a falakat. Ezért a ház védelmében és a biztonságosabb gyalogos- és tömegközlekedés biztosítása érdekében a kivitelezők közel 100 méteres szakaszon „elhúzzák” az útpályát, azaz néhány méterrel távolabb vezetik el a nyomvonalat. Ennek köszönhetően a járda jelentősen kiszélesedik.Kozteruletek_ujultak_meg_a_nyaron3Az átépítés részeként átalakítják a szemközti oldali kapubejárókat, valamint új gyalogátkelőt létesítenek, és az egyik buszmegállót is áthelyezik. Jó hír a Libegőhöz kirándulóknak, hogy az egykori lóvasút-végállomás alsó része mellett további parkolók állnak majd rendelkezésre.
Az év legnagyobb útfejlesztése zajlott a Határőr út kerületi fenntartású, Ráth György utca és Gaál József út közötti, 400 méteres szakaszán, amely teljesen megújult. Az egyirányú forgalom biztosítása érdekében a munkálatokat több ütemre osztották, ennek köszönhetően a 10 méter széles útpálya egyik oldalát a felújítás alatt is használhatták az autósok. Bár az útpályát a tervezettnél korábban átadták, a kivitelezés még nem ért véget: lakossági kérésre szeptember első felében kényelmes járda épül a 34-es és a 42-es szám között.
Jelenleg is zajlik az új parkolósáv kialakítása a Virányos Általános Iskolánál. Az ehhez szükséges területet az indokolatlanul széles járdából vették el, úgy, hogy a gyalogosok közlekedése továbbra is biztosított maradjon. A tíz férőhelyes parkolóban a forgalom feltartása nélkül, biztonságosan szállhatnak ki a gyerekek az őket szállító autókból, és vissza is azokba.

(sm.)