Mar_novemberben_elkezdodik_a_februari_Cziffra_Fesztival1

Már novemberben elkezdődik a februári Cziffra Fesztivál

Több művész, több neves előadó, több helyszín és a megszokott magas színvonal. Ez várja jövő február 19. és 27. között azokat, akik szeretnék megnézni a Cziffra Fesztivál valamelyik előadását. Mi sem bizonyítja jobban a Hegyvidékről induló rendezvénysorozat létjogosultságát és sikerét, mint hogy jövőre már a Müpa is otthont ad a programoknak.

„Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy életképes vállalkozás, és büszkék vagyunk rá, hogy a Hegyvidékről indult” – mondta Pokorni Zoltán a Cziffra Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. A polgármester nagyon bízik abban, hogy a rendezvénysorozat nem reked meg holmi vitrinben őrzött emlékeket felmutató nosztalgiaestek szintjén, hanem olyan program marad, ami élő módon hat az emberekre. Erre pedig megvan az esély, hiszen a MOM Kulturális Központ és a Zeneakadémia mellett jövőre már a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme is helyet ad a Cziffra Fesztivál eseményeinek.
Nem feltétlenül elvárás, hogy egy fesztivál beharangozóján megjelenjenek a fellépő előadók, vagy zenésztársak, de ez esetben ez történt. A Balázs Jánossal külön kis produkciót bemutató Miklósa Erika mellett Freund Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Eötvös József és Vásáry Tamás is ott ült a meghívottak között, alátámasztva a fesztivál ötletgazdájának és művészeti vezetőjének, Balázs Jánosnak a szavait. A zongoraművész szerint a két éve kezdődő rendezvénysorozat jó vizeken halad, és fontos alappillére, hogy ne ragadjon le a klasszikus zenénél, hanem megjelenjenek a műfaji különbözőségek, hiszen maga Cziffra György is dzsesszzenészként játszott bárokban, mielőtt külföldre távozott.Mar_novemberben_elkezdodik_a_februari_Cziffra_Fesztival2A 2018-as Cziffra Fesztivál középpontjában a február 19–27. közötti programok állnak, de előtte és utána is lesznek hozzá kötődő zenei események. Az idén külön megemlékeznek Cziffra születésnapjáról november 5-én a MOM Kulturális Központban, s még ugyanabban a hónapban a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központ, valamint a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is rendez emlékkoncertet a mester tiszteletére. Novembertől lehet jelentkezni a – tavaly is nagy sikerrel megrendezett – Cziffra kód című vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól, és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe.
Az adventi időszakban a MOM Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianót, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosít a szervezők számára. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre kerül sor, fellépnek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői, valamint az Ifjú Tehetség-díjasai is.
A fesztivál nyitókoncertjét a tavalyi rendezvényen alakult és debütált CZF kamarazenekar adja, Balázs János mellett két kitűnő vendéggel, Darko Brlek klarinét- és Gwendolyn Masin hegedűművésszel. Balázs János partnere másnap Miklósa Erika lesz, akivel közösen Mozarttól Puccinin keresztül érkeznek majd meg Cziffra saját átirataihoz. Elfogadta a meghívást a három Gramophone-díjat nyert Arcadi Volodos is, és szintén külön zongoraesten adózik Cziffra emlékének Franciaország jelenlegi legnagyobb zongoristája, Pierre-Laurend Aimard.
Három műfaj három kitűnő zongoristáját hallhatjuk Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor és Balázs János közös, Improvizáció című műsorában a Zeneakadémián. Jövőre Eötvös József gitárművész vállalta el a gyerekeknek szóló hangszerbemutatót a MOMkult-ban, amikor is gitárral kalauzolja át őket a zeneirodalom nagyobb állomásain. A Hot Jazz Band és Sárközy Lajos a két világháború közti „boldog békeéveket” varázsolja elénk, és aligha lehet méltóbb módon ápolni a közel száz éve született zongoraművész emlékét, mint azzal, hogy a jövő generációja, a Virtuózok és a Junior Prima díjasok is bemutatkozhatnak a közönség előtt.
A gálahangversenynek a Zeneakadémia ad otthont, amelyen a Bartók Világverseny győztesét, Cosima Soulez Larivieret-t hallhatjuk hegedülni, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Liszt két közönségkedvenc művét adja elő Vásáry Tamás vezényletével, a zongoraverseny szólistája pedig Balázs János lesz. E társulat az 1970-es években számos alkalommal adott hangversenyt a mesterrel, amit több esetben fia, ifj. Cziffra György dirigált.
A harmadik Cziffra Fesztivál valódi záróeseményének időpontja február 27. Bősze Ádám zenei stand up estjével egy eddig nem létező új műfajt mutat be, és a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas, minőségi élményt a zeneszerető közönségnek.
A fesztivál programjairól a www.cziffrafesztival.hu oldalon olvashatók bővebb információk, és már jegyeket is lehet vásárolni. Érdemes sietni, lévén hogy az előző két évben igen hamar elfogytak a belépők.

VK.