Mihály-nap, vásárnap

Mihály napja Európa-szerte ismert pásztorünnep. A hagyomány szerint ekkor hajtják be az állatokat a legelőről a téli szálláshelyre, ez a pásztorok elszámoltatásának és szegődtetésének időpontja, ilyenkor indul a szüret.
Itthon országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, ekkor kezdődött a kisfarsang, a lakodalmak őszi időszaka, s tartott egészen Katalin-napig. Keresztény jócselekedetként pedig e nap egyben a szegények megvendégelésének ideje is.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon Mihály-napi jótékonysági kézműves vásárán már kora reggel pezsgett az élet. Újabb és újabb asztalok teltek meg a hegyvidéki nagycsaládosok és a hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon tagjai, barátai által készített kézműves termékekkel, dísz- és ajándéktárgyakkal, képeslapokkal, finom süteményekkel.
A programot Fonti Krisztina alpolgármester nyitotta meg, aki finom, kézzel festett selyemsálat viselt. „Most vásároltam, nagyon megtetszett, hát lecsaptam rá – kezdte. – Évről évre szemet gyönyörködtető és értékes dolgokkal találkozom a vásáron. Köszönet a gyerekeknek, akik a különleges Lego-alkatrészeket hozták, tudom, hogy sok társuk örül majd ennek. A szalonban egész évben lehet okosodni, szépülni, mozogni, de a legfontosabb, amit most is érzünk: az emberek szeretnek itt együtt lenni.”
A köszöntést a hagyományokat felelevenítő, táncra ingerlő népdalok követték, amelyek a Mező együttes zenekari kíséretében csendültek fel.
„Már harmadik éve, hogy Mihály-napi jótékonysági kézműves vásárt tartunk – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – Több célunk is van. Az egyik, hogy az emberek közösségben legyenek, jól érezzék magukat, barátkozzanak, a másik, hogy a befolyt összeggel támogassuk a nagycsaládosokat, a Fejlesztő Napközi Otthon alapítványát. Mindemellett az alkotásvágy, a kreativitás is megmutatkozhat az itt látható ékszereken, üvegkerámiákon, babákon, míves dobozokon, kosárkákon, a szépen díszített sütiken.”
Sütőné Tomka Krisztinának, a hegyvidéki nagycsaládosok vezetőjének négy gyermeke közül két fia segített a szörpök, sütemények kínálásában. A legnagyobb, a 8 éves Tádé már szépen díszíti gyöngyökkel a mézeskalácsot, Barnabás pedig a tésztagyúrásban segédkezett.
„Huszonegy éve működik a Fejlesztő Napközi Otthon a Hegyvidéken, a gondozottak naponta részt vesznek kézműves-foglalkozásokon, virágkötészeten, különböző dísztárgyakat készítenek, agyagoznak – mesélte Sándorné Erdélyi Judit, az otthon vezetője. – Ezen a vásáron az épekkel egyenrangúnak és fontosnak érzik magukat, mivel az elkészített tárgyakon kívül ünnepi műsorral is hozzájárulnak a programhoz. Ráadásul innen továbbmegyünk, és a Városháza téren is fellépnek a hangulatos szüreti népdalokkal.”

B. A.