A_mult_haziasszonyainak_fortelyai

A múlt háziasszonyainak fortélyai

Érdekes, hogy egyetlen étel mennyi emléket képes felidézni bennünk. Bár napjaink gasztronómiája varázslatosan sokféle, valljuk be, még a legjobb éttermek fejedelmi ételkölteményei sem versenyezhetnek nagyanyáink főztjeivel. Mert, bizony, sokszor elég csak beszélni ezekről, hogy gyermekkorunk kedvenc ételeinek illatát máris az orrunkban, ízét a nyelvünk hegyén érezzük.
Mint tudjuk, recept híján szinte lehetetlen lemásolni ezeket az étkeket. Sokunkhoz hasonlóan Antal Ildikót is érdeklik a régi ízek rejtélyei. Komótos lakomák című könyvében megannyi elfeledett recept található, amelyet az idő múlása színezett újra. A szerző egy véletlennek köszönhetően talált rá dédnagymamája megsárgult kockásfüzetére, amely ősi konyhatitkokat fedett fel előtte. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy receptkönyv formájában másokkal is megosztja a múlt háziasszonyainak fortélyait.
Kutatómunkába kezdett, könyvtárakból és régi újságcikkekből gyűjtött a 20. század első harmadában készült ételleírásokat. A különleges kötetben éppúgy megtaláljuk az arisztokrata konyha szokásait, mint a falusiét.
A legtöbb hasonszőrű kiadvánnyal ellentétben a Komótos lakomákban a legegyszerűbb hozzávalók szerepelnek. Az olvasó mégis minduntalan rácsodálkozhat a leírásokra: hogyan került a vadasba csipkelekvár? Miért rajongott a somogyi uraság a káposztás laskáért? Mi a jó dödölle titka? Hogyan készül az egyházbéri kóbászos mártós?
A közel száz receptet felsorakoztató könyv valódi időutazásra hív. A korabeli képek, a szépen megkomponált ételfotók és az érdekes feljegyzések könnyedén képesek visszaidézni – és megérteni – azokat az időket, amikor szépanyáink izgatottan figyelték, ahogyan a család jóízűen, komótosan költi el a lakomákat.

BM.