Napelemek_es_hoszigeteles

Napelemek és hőszigetelés

A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az Európai Unió 100%-os támogatásával a nyári szünet alatt megújult a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola épülete.

A speciális fejlesztést igénylő, értelmi sérült gyerekekkel foglalkozó iskola külső felújításával nemcsak az épület megjelenése lett szebb, hanem az energiaköltségek is jelentősen csökkentek. A homlokzati falakat és a tetőt ugyanis a kivitelezők hőszigetelő réteggel borították be, lecserélték a régi, rosszul szigetelő ablakokat és ajtókat, a tetőre pedig napelemeket telepítettek, amelyekkel jó időben teljes egészében biztosítani lehet a tanintézmény áramszükségletét.
„Büszkék vagyunk az iskoláinkra, amelyeket a hegyvidéki gyermekek megfelelő ellátása érdekében akkor is fejlesztenünk kell, ha fenntartásukért már nem mi vagyunk közvetlenül felelősek, hanem a Klebelsberg Központ” – mondta el Pokorni Zoltán a felújítási munkák átadása alkalmából.
A 85 millió forintos beruházás két hónapig tartó munkálatai során a szakemberek 1200 négyzetméternyi falfelületet fedtek be 15 centiméter vastag hőszigetelő lemezekkel, emellett 136 egyedi méretű, hatkamrás műanyag profilozású, kettős hőszigetelő üveggel ellátott nyílászárót építettek be. A közel 900 négyzetméteres tető meglévő vízszigetelésére 15 centiméter vastagságú hőszigetelés, továbbá annak megvédésére kavicsréteg került. Arra helyezték rá a 108 napelemből álló „kiserőművet”, amely éves szinten mintegy 30-35 ezer kWh áramot tud majd termelni – sorolta az adatokat Váczi János alpolgármester. Míg a nyílászárók cseréje és a homlokzat hőszigetelése várhatóan 25%-os megtakarítást eredményezhet a gázfogyasztásban, addig az áramköltségeket átlagosan 30%-kal csökkentheti az új napelemes rendszer.
„A tervek szerint, a határidőt tartva zajlott le a beruházás. A tanévnyitó napján már a megszépült épületben fogadhattuk a gyerekeket” – dicsérte a generálkivitelező DELANTE Kft. munkáját Somogyiné Takács Andrea iskolaigazgató.
Mint kiemelte, az energetikai fejlesztéssel komfortosabbá is vált az iskola. Példaként hozta fel, hogy a régi ablakok jelentős részét már kinyitni sem lehetett, emiatt nem tudták megfelelően szellőztetni a helyiségeket. További problémát jelentett, hogy fűtési szezon idején az emeleten túl meleg, a földszinten pedig túl hideg volt – reményeik szerint ezt a gondot is orvosolja az épület új hőszigetelése.

z.