Szines_hegyvideki_nyari_taborok1

Színes hegyvidéki nyári táborok

Sok szülő használta ki ezen a nyáron is a XII. kerületi táborozási lehetőségeket. A gyerekek igazán nem panaszkodhatnak, hiszen az önkormányzati táboroktól a MOM Sport programjaiig rengeteg változatos elfoglaltságot találhattak a szünidőben.

A Hegyvidéki Önkormányzat hosszú évek óta biztosítja a nyári napközis táborozás lehetőségét a XII. kerületi gyerekeknek négy helyszínen: a Mátyás király úton és a Városmajor utcában, valamint Szigetszentmártonban és a Balatonon, Szántódon.
„Csupa pozitív visszajelzést kaptunk szülőktől, gyerekektől, továbbá a nagycsaládos- és nyugdíjasüdüléseken részt vevőktől egyaránt – mondta Móczán Mónika, a Hegyvidéki Sportközpont ügyvezető igazgatója. – Ötödik éve már, hogy a Mátyás király úti napközis táborban fogadjuk az önkormányzati iskolákban tanulókat. Két nevelőotthon gyermekeit is ide várjuk. A színvonalas munka jó hírét mutatja, hogy az idén több volt a külső iskolákból érkező diák. A négy helyszínen több mint kétezer gyermek táborozhatott a vakáció ideje alatt.”Szines_hegyvideki_nyari_taborok2A népszerű, ismert játékok mellett külön játékos feladatokat is szerveztek a fiataloknak. Csak néhány példa: Nyomozz a táborban! – gyümölcskereső versenyek; számháború a tanösvényen; foci-, kosárlabda-, röplabda-, tollaslabda- és pingpongbajnokságok; vizes és kötélhúzó versenyek; tábori olimpiai játékok; tréfás ügyességi vetélkedők; kézműves-foglalkozások; homokvárépítő verseny; „mély vízi kincskeresések” a medencében; vízi bombás (vízzel töltött lufis) csatározások.
Mindemellett is változatos programok szórakoztatták a táborozókat: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács akadálypályája, harcművészeti, önvédelmi és kutyás bemutatók, játékos sportversenyek. A II. kerületi tűzoltóság az egyik rohamkocsiját, annak felszerelését mutatta be a gyerekeknek. A táborban rendezett további játékok pedig a résztvevők képességeit fejlesztette, a tudásukat bővítette. Az eddigi évekhez hasonlóan most is nagy sikere volt a keddi és csütörtöki „utazós” programoknak, a múzeumok, a játékos ismeretterjesztő központok, a hely- és hadtörténeti nevezetességek felkeresésének, vagy épp a kirándulásoknak.
„Sokan megfordultak az önkormányzat szántódi, Balaton-parton lévő, fa- és konténerházas üdülőjében is – folytatta Móczán Mónika. – Ott a kerületi iskolák tanulói, nagycsaládosok, valamint a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ nyugdíjasai, míg Szigetszentmártonban, a Duna-parti üdülőben a sátorozást kedvelők nyaralhattak. Volt olyan nagycsaládos, aki köszönőlevelében arról írt, számukra ez a tábor jelenti a nyár fénypontját, és végre a szülőknek is olyan kikapcsolódásban lehetett részük, amire év közben nincs lehetőségük: pingpongozásra, röplabdázásra és nem utolsósorban nyugodt beszélgetésekre, mivel nem nekik kellett lekötniük a gyerekek figyelmét. A Városmajor utcában tartott úszásfoglalkozásokon is telt ház volt, összességében tehát igen sikeres nyarat tudhatunk magunk mögött.”
A MOM Sportban a strandszezon a pihenés mellett a táborok szervezésének ideje. Az óriási pázsitos területen fekvő, 5 csillagos sportkomplexum – benne focipályával, játszótérrel, stranddal, fedett- és tanmedencével, wellnesszel – egész nyáron át tartó táborai a kezdetek óta igen népszerűek. Olyannyira, hogy a családok egymásnak ajánlják.
„Nincs annál jobb reklám, mint amikor annyira jól érzi magát nálunk a gyerkőc, hogy a következő héten elhozza a barátját is – mondta Buranits Ildikó, a MOM Sport igazgatója. – Sokakat több éve személyesen ismerünk, hiszen visszajáró vendégek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a sportolás mellett élményekkel is gyarapodjanak, így minden egyes nap más programokat szerveztünk nekik. Volt zene, tánc, kézműves és ügyességi program, kulturális bemutató. Az egészséges életmód jegyében játékos előadásba kapcsolódhattak be a Sportkontroll dietetikusai jóvoltából. Hatalmas motivációt jelentett a kicsiknek, hogy világbajnokokkal beszélgethettek. Volt olyan kisgyermek, aki sírdogált, hogy nem jöhet ismét, mert a családdal megy tovább nyaralni.”
Az idei nyár egyik újdonsága a crosskids-tábor volt a Fitness & More csapatával. Azok a gyerekek, akik nem akartak napi két úszóedzésen részt venni, kombinált lehetőséget is választhattak. Az úszás mellett pingpongozással, focizással, szinkronúszással, vízilabdával vagy kalandtáborban tölthették el a napjuk másik részét.
„Az intenzív úszást beleszámítva csaknem kétezer gyerek vakációzott velünk. Sok külföldi is csatlakozott hozzánk, ami nemzetközivé tette a tábort, és a magyar gyerekek angolja is csiszolódhatott” – mesélte az igazgató.
A résztvevők fele annyira jól érezte magát, hogy „duplázott”. Mivel a MOM Sport számára elsődleges a biztonság, amint egy csoport létszáma elérte a nyolc főt, a többiek számára már a következő oktatónál szervezték a vizes foglalkozásokat.
„Rengeteg köszönőlevelet és telefonhívást kaptunk – zárta szavait Buranits Ildikó. – A nyári programjaink sikere a többhetes ismétlésekben és az őszi oktatásokra való jelentkezésekben tükröződik. A gyerekek közül sokan tudásszintet léptek. Az intenzív sportolással töltött időszak után jó páran a versenyúszók és a SOTE MOM Sport utánpótlás-vízilabdacsapatába is bekerültek. Szinkronúszóink egyéni ezüst- és páros Masters világbajnoki bronzérme pedig újabb lendületet adott a Synus SE utánpótlásának.”

V. K.