TeSzedd_a_Hegyvideken

TeSzedd! a Hegyvidéken

Lakókörnyezetünk tisztaságának, rendjének megőrzése, a természeti környezet védelme mindnyájunk közös ügye. Erre hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium hetedik alkalommal meghirdetett TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciója, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat is csatlakozott. Így nemcsak a kerület lakói, hanem a polgármesteri hivatal munkatársai is részt vettek a programban.
Az önkéntesek ezúttal a gyermekvasút végállomásánál és a Széchenyi-emlék út, Melinda út, Ágnes út csomópontjában található zöld területet szabadították meg az eldobált szeméttől. A munkához szükséges eszközöket, a kesztyűket, a gyorskötözőket és a TeSzedd! feliratú zsákokat – ezeket a takarítás végeztével az FKF Zrt. gyűjtötte össze – a minisztérium postán juttatta el a jelentkezőkhöz.
„Az akció előtt bejártuk a kerületet, és örömmel tapasztaltuk, hogy csupán két közterületen van szükség az önkéntesek segítségére” – mesélte az önkormányzat részéről a munkát koordináló Rózsa Zoltán. A zöld iroda vezetője elmondta, hogy az önkormányzathoz tartozó területeket folyamatosan takarítják, a szemetelés visszaszorításában pedig a Hegyvidéki Rendészet is közreműködik.
Ennek köszönhető, hogy az utóbbi években szinte teljesen megszűnt az építési törmelék és a kommunális hulladék illegális lerakása. A korábban ebből a szempontból fertőzött területeken – ilyen volt a Zugligeti út középső, erdő felőli oldalán lévő parkoló – ma már nagyon ritkán látni szemetet.
Inkább a zöldhulladék kezelésével kapcsolatos szabálytalanságok fordulnak elő, egyesek ugyanis a szabályos elszállítás helyett az elhagyott, gondozatlan magántelkekre viszik a kertjükben összegyűjtött hulladékot. Ezekben az esetekben az önkormányzat illetékes irodája megteszi a szükséges intézkedéseket. Rózsa Zoltán kiemelte, hogy a helyi közösséget megmozgató, szemléletváltást hirdető TeSzedd! az ilyen visszásságok megszüntetéséhez is hozzájárulhat.

M.