Meg_tobb_szeme_lesz_a_rendorsegnek

Még több „szeme” lesz a rendőrségnek

A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában az idén újabb kamerákkal bővül a XII. kerületi térfigyelő rendszer. A bővítés hasznát egyértelműen igazolják a rendőrség tapasztalatai: Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője interjúnkban arról is beszélt, hogy a rendszer fejlesztésével egyidejűleg az érintett területeken látványosan csökkent a bűncselekmények száma.

Melyik bűncselekménytípus jelenti ma a legnagyobb problémát a Hegyvidéken?

– Hosszabb ideje a lakásbetörések jelentik a legnagyobb gondot, de az utóbbi időszakban jelentős eredményeket sikerült felmutatnunk e téren. Az elmúlt év azonos időszakával összehasonlítva az idei esztendő első hét hónapjában a felére csökkent a betörések száma. A gépjárműlopások ugyanilyen mértékben estek vissza, továbbá az autófeltörések kapcsán is számottevő csökkenés tapasztalható. Ebben a tervszerű akciók mellett fontos szerepe van a Hegyvidéki Önkormányzat térfigyelő kameráinak, amelyek felvételeit egyre gyakrabban használjuk fel a nyomozásainkhoz.

Hogyan segítik a kamerafelvételek a munkájukat?

– A nyomozás szempontjából ideális, ha a kamera végigveszi egy bűncselekmény elkövetését. Az ilyen eset meglehetősen ritka, ezzel együtt rendkívül sok hasznos információval szolgálhatnak a térfigyelő rendszer felvételei. A környéken készült képeket visszanézve feltűnhetnek azok a gyanús személyek vagy járművek, akiknek vagy amelyeknek közük lehet a vizsgált bűncselekmény elkövetéséhez. Megtudhatjuk, honnan jött, merre ment a feltételezett tettes, továbbá jó eséllyel a személyét is be tudjuk azonosítani. Azokon a helyszíneken, ahol csekély mértékű az átmenő forgalom, kifejezetten könnyen kiszúrható, ki az, aki nem ott lakik, nem arra van dolga, hanem feltehetően rossz szándékkal érkezik. Az elmúlt években rendkívül jó minőségű kamerákat telepített az önkormányzat, a nagy felbontású felvételek révén kiválóan bele lehet nagyítani a képekbe, így az egészen apró részletek is jól látszanak. A keresett személyekről gyakran a kamerák képeit tesszük közzé – ezek segítségével sikerült elfognunk nemrégiben egy erőszakos bűncselekmény elkövetőjét.

A rendőrség a tanácsaival segíti az önkormányzatot abban, hol helyezze el az újabb kamerákat. Mi a helyszínválasztás legfőbb szempontja?

– Jellemzően azokra az útvonalakra teszünk javaslatot, amelyeken el lehet hagyni egy-egy jól körülhatárolható területet, a bűnelkövetők ugyanis rendszerint nem helyi lakosok, hanem messzebbről érkeznek. A tettesek is pontosan tudják, hol vannak kamerák, ezért nagy ívben elkerülik azokat a környékeket, ahol dokumentálni lehet a mozgásukat. Mivel arra törekednek, hogy minimálisra csökkentsék a lebukásuk esélyét, így azt is igyekeznek elkerülni, hogy személyüket egyáltalán összefüggésbe lehessen hozni a bűncselekménnyel – különösen akkor, ha korábban hasonló ügy miatt már volt dolguk az igazságszolgáltatással.

Milyen ma a tizenkettedik kerület kamerákkal való lefedettsége?

– A sűrűn lakott, alsó részen már alig van olyan terület, amit úgy lehetne elhagyni, hogy azt ne rögzítené legalább egy kamera. A magasabban fekvő, kertvárosias övezetekben még akadnak fehér foltok, de az önkormányzat fejlesztéseivel évről évre egyre több városrész lesz „lefedve”. Az újabb és újabb kameratelepítéseknek köszönhetően, a Hegyvidéki Rendészet közreműködésével, sokkal több „szeme” lesz a rendőrségnek, így egyre inkább szűkül az a terület, ahonnan észrevétlenül, a mindig éber kamerákat kikerülve lehet távozni.

sz.