Uton_a_fenntarthato_kozlekedes_fele

Úton a fenntartható közlekedés felé

Az éghajlatváltozás várható következményeit felvázoló Németh Lajos meteorológus és a túlnépesedés problémáit taglaló dr. Kerekes Sándor egyetemi tanár után dr. Csiszár Csaba egyetemi docens lesz a Klímabarát esték következő vendége. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa a közlekedési rendszerek átalakulásával összefüggő kérdésekről tart előadást szeptember 21-én a Barabás Villában.
A többi mellett arról is szól, milyen korlátozásokra és új viselkedési mintákra van szükség ahhoz, hogy az ember az elektromos és autonóm járművek felelős használójává váljon, továbbá mit kell figyelembe venni e járművek megalkotásakor ahhoz, hogy a környezet, a Föld egésze szempontjából a fenntartható jövőhöz vezessék el az emberiséget.
„A Klímabarát estéket a Klímabarát Települések Szövetsége szervezi, a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájával együttműködve. Minden alkalommal a saját területén elismert szakember beszél a klímaváltozás és a fenntartható életmód témakörét érintő tudományos kérdésekről, közérthető formában” – mutatta be röviden a programot a házigazda, Kovács Lajos alpolgármester, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke. Hozzátette: a szakértők előadásaik után beszélgetnek is a közönséggel, így ösztönözve közös gondolkodásra minden érdeklődőt.
A következő program apropóját az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó, a környezetbarát közlekedési lehetőségeket népszerűsítő Hegyvidéki Autómentes Nap adja, amelyet szeptember 24-én rendeznek a Csörsz utca erre az alkalomra lezárt részén. A gépkocsiforgalomtól egy napra visszavett területen a gyermekkoncertektől az ugrálóváron át az elektromos bringák és buszok bemutatójáig sokféle színes program várja majd az autó nélküli kikapcsolódásra vágyó családokat.

sz.

 

A Klímabarát esték következő előadásának időpontja: szeptember 21. 19.00. Helyszíne: Barabás Villa (XII., Városmajor utca 44.). A belépés ingyenes, azonban a helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a regisztracio@klimabarat.hu e-mail-címen vagy a 249-5469-es telefonszámon lehet. A szeptember 24-i Hegyvidéki Autómentes Nap részletes programja a www.momkult.hu oldalon olvasható.